Till senaste kommentaren

10 dagars föräldraledighet för nyfödda

Hej!
Jag kan inte hitta någon kontering för den obligatoriska 10-dagars ledigheten för förälder när bebisen är nyfödd? Det betalas ju helt och hållet av försäkringskassan, vad jag förstår. Jag har använt brutto-avdrag, men det kanske är fel? Är det semestergrundande och hur för jag in det i så fall?

Kommentarer

 • Hej Christina,

  Ja, det är korrekt att det ska göras ett avdrag på bruttolönen. Vi har t.ex. löneart 293 som heter '10 dagar' som du kan importera om du vill och inte har den redan. Frånvaron ska vara semestergrundande, men om du har månadslön så bör den redan ligga till grund för beräkningen och lönearten för avdraget vid frånvaron ska inte påverka.

  Med vänlig hälsning,
  Malin Support
 • Ska avdraget per dag vara lika stort oavsett om man väljer vanliga föräldradagar som pappadagarna? Vi får olika belopp men det kanske beror på att vi har fel inställningar för löneavtalet? Det är en privat arbetsgivare utan kollektivavtal.
  Alexander Hackman
 • Det ligger nog olika formler på dessa lönearter - här bestämmer du själv hur avdragen ska beräknas. Så vill du ha lika avdrag ser du till att ha samma formel på båda lönearterna.
  Ingalill Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.