Till senaste kommentaren

Tillfällig nedsättning av sociala avgifter (AGI)

Ska vi kunna kryssa på anställdas kortet någonstans när vi vill ta del av nedsättningen för arbetsgivaravgifter för att krysset enkelt ska kunna överföras till arbetsgivardeklaration till ruta 062?

Annars kan vi inte arbetsgivardeklarera med fil utan måste knappa alla uppgifter manuellt och sedan även kryssa i ruta 062 manuellt också

Tack på förhand

Kommentarer

  • Hej,

    Om du laddar upp filen via "Välj redovisningsperiod att deklarera" (se bild nedan) får du möjlighet att redigera uppgifterna (totalsumman arbetsgivaravgifter samt markera 062 på individnivå) innan du signerar.
    Obs! Tänk på att justera bokföringen enligt gjorda ändringar.


    I nuläget har vi ingen funktion på plats för att hantera detta, men från och med versionen 2020.2.100 som släpps i april finns möjlighet att markera "Växa-stöd" på fler än en anställd, eftersom detta fungerar på samma sätt men för upp till 30 anställda.

    Vi kommer även att släppa en film om hur du praktiskt hanterar detta, samt korttidspermittering m.m. i löneprogrammet i samband med släppet av den nya programversionen.

    Mer information finner du här: 
    Nytt Coronaförslag: Tillfällig nedsättning av socialavgifter

    Obs! Vänta med att lämna/rätta AGI för mars tills beslut har fattats
    Både Skatteverket och vi rekommenderar att man väntar med att lämna, eventuellt rätta lämnad, AGI för mars månad till ikraftträdandet för att slippa eventuella omprövningar i ärendet. Här kan du läsa mer om detta:
    https://bla.blinfo.se/sv/nyheter/vanta-med-att-lamna-arbetsgivardeklarati__1448


    Ha en bra dag!

    Johan Support
  • Finns det något ekonomiskt stöd att få för ett företag som just nu fortfarande inte är drabbat av något försämrat ekonomiskt tillstånd pga direkta eller indirekta konsekvenser av covid19? Min tolkning är att de lägre sociala avgifterna på 10,21% gäller alla företag under 30 anställda och då är detta en ekonomisk förbättring eller hur?

    Annars är min tolkning att andra sakersom anstånd med avgifter skatter, korttidspermittering mm är villkorade till ftg i kris och att dessa anstånd kostar pengar och ska återbetalas, förutom att man kan begära ändring i preliminära skatteinbetalningar om man misstänker minskade vinster.

    Jag vill helt enkelt veta vad jag kan rekommendera företag att göra även om de ännu inte är drabbade av nedsatt ekonomisk omsättning.
  • Hej Patrik,

    Det stämmer. De sänkta sociala avgifterna gäller dock alla företag, alltså inte endast företag med högst 30 anställda utan för upp till 30 anställda oavsett hur många som är anställda i företaget.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • OBS! Vi och Skatteverket rekommenderar att man väntar med att lämna/rätta inlämnad AGI för mars tills beslutet har fattats - för en smidigare process.
    Första svaret i denna tråd har även uppdaterats med denna information.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Tack
  • Jag har några kunder som endast har förmånsvärden de betalar social avgift för, gäller sänkningen även dessa då det saknas bruttolön?
  • Hej Ann-Marie,

    Sänkningen gäller även vid endast förmåner.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Tack för snabbt svar!

  • Hej igen,

    Vi ska alltså inte ladda upp filen till skatteverket utan redigera arbetsgivaravgifter alltså uppgifterna,totalsumman arbetsgivaravgifter samt markera 062 på individnivå. 
    Då blir det så att bokföringen inte stämmer med de inlämnade uppgifter i arbetsgivardeklaration eller hur?
    Då måste vi in i BL Adm och korrigera bokföringen?
    Har jag rätt?

    Hur mycket löser den nya programversionen?
    När kommer den nya programversionen
    Efter att vi har fått den nya programversionen blir det till så att vi slipper manuella korrigeringar i efterhand alltså efter att vi har lämnat in arbetsgivardeklarationer?

    Tack på förhand
  • Hej igen,

    Den nya programversionen (2020.2.100) släpps runt den 6-7 april och där finns möjligheten att markera "Växa-stöd" på fler än 1 anställd.

    Arbetsgivardeklaration som avser mars (2020-04-14)
    Om du markerar "Växa-stöd" på de anställda och sedan skapar en AGI-fil för mars månad så kommer ruta "062" att vara markerad på de anställdas individuppgifter. Detta har alltså effekt även retroaktivt på löner som registrerats innan du gjort denna markering på de anställda. Du slipper därmed markera detta manuellt hos på Skatteverket.

    De totala sociala avgifterna kommer dock vara för höga, eftersom dessa beräknats enligt den normala procentsatsen när lönen registrerades. När du laddar upp filen kommer Skatteverket att påpeka detta och du får då möjligheten att acceptera deras beräkning innan du signerar.

    OBS! Detta fungerar alltså på samma sätt oavsett om du rättar en redan lämnad AGI för mars eller om du lämnar in den för första gången.

    Bokföringen behöver sedan justeras manuellt med mellanskillnaden.

    Kommande arbetsgivardeklarationer
    När du markerat "Växa-stöd" på de anställda kommer lönen för april och framåt att hanteras korrekt både till Skatteverket och i bokföringen utan att någon manuell handpåläggning krävs.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Hej
    Om man har 50 anställda får jag då växla mellan månaderna vem jag vill ska vara underlag för den reducerade avgiften?

  • Hej Ann-Marie,

    Det stämmer. Du kan använda nedsättningen för olika anställda från månad till månad.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Hej!
    om man tillämpad korttidspermittering för sina anställda, kan man också ta nytta av den sänkta arbetsgivaravgiften?

    Tack!
  • Hej Sam,
    Ja det är helt okej att kombinera den nya nedsättningen av arbetsgivaravgifterna med korttidspermittering.


    Med vänlig hälsning
    Madelene Support
  • Hej, gick in och rättade för 2 anställda med ovanstående förfaring på redan inlämnad. Skatteverket ville bara ta emot på 1 anställd ??? Försökte ytterligare 1 gång men nej det fungerade inte att rätta för 2 pers. //Birgitta
  • Hej!

    Jag såg att vi i stödområden inte skulle få den nya nedsättningen, då vi redan har regionalt stöd. Kan man hoppa över den och i stället få den högre nedsättningen? Annars blir det ju orättvist när man bara får max 7100 kr i nedsättning, det beloppet når man fort om det är några anställda i företaget.
  • Hej Helen
    Ja, du kan inaktivera regionalt stöd under Företagsuppgifterna under Arkiv. Sen ska du använda inställningen för Växastödet som finns på varje anställd, här kan du lägga i den bocken på upp till 30 anställda.
    Men detta kan du inte göra förrän du har installerat den nya versionen som vi lägger ut på tisdag den 7 april.

    Ha en trevlig helg
    Björn Lundén AB
  • Vi har några anställda pensionärer som ju har sociala avgifter på 10.21%. Påverkar nedsättningen deras avgifter?
  • Hej,

    Nej, eftersom man måste betala 10,21% så påverkas inte +65-åringarnas arbetsgivaravgifter.
    Ulf Support
  • Hej,

    När kommer ni med ny uppdaterad version 2020.1.100?

    Vi väntar ivrigt för att kunna sätta igång med arbetsgivardeklarationer

    Kunder ringer och trycker på 🙁

    Förlåt stressen jag orsakar


    Tack på förhand
  • Hej,

    Denna kommer läggas ut under eftermiddagen, vi har tyvärr inte fått något exakt klockslag men håll koll Online sidan under "hjälp". Det kommer även upp en notis om detta när ni startar BL Administration.

    Med vänliga hälsningar,
    Angelica Support
  • Kommer det ut en ny version för både BL Lön och BL Lön Plus?
  • Godmorgon!
    Nu finns version 2020.2.100 att hämtas ner under fliken hjälp - hämta ny version. Den uppdaterar hela BLA så både lön och lön plus.


    Med vänlig hälsning
    Madelene Support
  • Hej
    Ny version nedladdad, växa stödet i kryssat på anställda korten. Skapar ny kontrollista men får fortfarande höga arb giv avg. Skapar ny fil till SKV som säger att SKVs arb giv avg inte stämmer med filens... vad gör jag för fel?

    Lönen för mars är bokförd/uppdaterad sedan tidigare med höga arb giv avg, ska dessa rättas manuellt? Eller ska jag "backa" dessa löner och göra om, nu med rätt arb giv avg?
    Hur rekommenderar ni att man går till väga?
    Tacksam för svar.
  • Hej, jag har hämtat den nya versionen. Återställt och skapat nya löner efter att jag bockat i växa-stöd, men på skattedeklaration och i bokföringen blir det fortfarande 31,42% i arbetsgivaravgift. Vad kan jag ha gjort för fel?
  • Hej,
    Eftersom lönerna är gjorda i den gamla versionen kommer kontrollistan att visa på de högre arbetsgivaravgifterna men i filen som skickas in finns inställningen med att det ska bli en markering i ruta 62 som är den man anger för att få den här nedsättningen. När ni laddat upp filen kommer skv att presentera ett annat totalt belopp som ni då ska acceptera. Sen är det bara att godkänna och lämna in.

    När det gäller bokföringen så måste ni rätta denna manuellt, alltså vända 7510 och 2730 med mellanskillnaden mellan det som skatteverket presenterar och det som tidigare bokförts.

    Det här är alltså denna gång som ni måste göra de här sakerna, efter nästa lön kommer det att bli rätt direkt,nu var det ju så att alla redan gjort marslönerna och uppdaterat dem innan beslutet om dessa lägre arbetsgivaravgifter kom.

    Ha en trevlig kväll

    Björn Lundén AB
  • Hej.

    Jag har nu skickat in en ny AGI för mars med vad som borde varit lite lägre sjuklönekostnader då ni ändrat uträkningen och jag vet att jag har minst 2 st med bocken i för växa stöd som var sjuk på den lönen. Men det blev ingen skillnad i den uträkningen, så nu har de fått en precis likadan fil som i början på månaden... Känns ju sådär att skicka in något som visar exakt lika då de med säkerhet har alldeles fullt tillräckligt att göra ändå.
  • Hej Eva,

    Om det inte är några nya uppgifter i filen är det således heller inget nytt som Skatteverket behöver ta någon ställning till.

    Sjuklönekostnaden kan ses innan den laddas upp till Skatteverket via knappen "Huvuduppgifter" bredvid "Skapa fil" i AGI-funktionen i Löneprogrammet.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Jag pratade ju med en av tjejerna hos er som sa att eftersom mars lönerna redan är uppdaterade så syns det inte i huvuduppgiften, likasom att arb.givaravg. inte heller stämmer utan när man laddat upp den så får man ett förslag från SKV som räknat fram en lägre avgift. Och som det står på första sidan när man loggar in i dag så ska man ladda upp ny fil om man haft sjukdomar på föregående löneperiod så att man inte får fel ersättning. Har kollat igenom allihop nu och det var de 2 som jag redan visste, men det är inte så många timmar (24) så det kanske inte blir någon större skillnad i pengar.
  • Hej Eva,

    Det är skillnad på retroaktiv rättelse av arb.avg. på lön och sjuklönekostnad. När det gäller mars löner så var den totala arb.avg. för hög i filen, och vi fick då godkänna Skatteverkets beräkning (utifrån markeringen om nedsättning på de anställda). För sjuklönekostnader kommer ingen beräkning göras hos Skatteverket, utan den kommer att deklareras i en klumpsumma utan någon kontroll.

    De förändringar vi gjort angående arb.avg. på sjuklönekostnader ska ha effekt retroaktivt (även för mars) när vi skapar en ny fil. D v s har du haft anställda med nedsättning arb.avg. som fått sjuklön så ska beräkningen av sjuklönekostnaden numera ta hänsyn till nedsättningen. Blir det ingen skillnad mot den redan deklarerade sjuklönekostnaden behöver vi undersöka saken.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Jag märker samma sak när jag laddar upp den nya filen för mars: Sjuklönen ändras inte nämnvärt, den har ökat med 1 kr om man ska vara exakt. Nästan alla anställda har Växa-rutan ibockad och vi hade en hel del sjukfrånvaro.
  • Hej,

    Du har rätt, det här är en grej vi har missat. Beräkningen som görs vid proportionering av arbetsgivaravgifter på sjuklönekostnader använder den totala arbetsgivaravgift som räknats fram i samband med att lönen registrerades, vilket om man inte bockat i Växa-rutan kommer vara full arbetsgivaravgift (för normalåldriga).

    Beräkningen sker enligt denna formel:
    Sjuklön / total avgiftspliktig ersättning * total arbetsgivaravgift = arbetsgivaravgifter på sjuklönekostnaden

    Och det är alltså total arbetsgivaravgift för respektive person som ställer till det. Genom att återställa lönen och registrerar om den kommer den totala arbetsgivaravgiften att påverkas och du kan få en korrekt siffra till ruta 499 i AGI (för den/de månader där växa-bocken inte varit i när lönen registrerades).

    Kör du Lön Plus och därmed inte har möjlighet att återställa lönen går det att göra en manuell beräkning enligt formeln ovan. Observera att det är den sänkta totala arbetsgivaravgiften som ska användas och att beräkningen görs per person för att sedan summeras till en total.
    Jenny Support
  • Nu vill jag börja göra julilöner innan jag går på semester. Vet vi vad som händer med de sänkta avgifterna? Ska jag tro att det återgår till höga igen och ta bort rutan i växa stöd?
  • Hej!

    Ja vi vet vad som händer med dom sänkta avgifterna dom kommer sluta att gälla och återgå.
    så du kan ta bort växa stöds rutan OBS skapa AGI för Juni lönerna innan markering tas bort.
    Mattias
  • Vid löneutbetalningen i juli glömde jag att ta bort krysset för Växa-stöd. När jag nu ska generera AGI-fil så stämmer ju inte arbetsgivaravgifterna. Hur justerar jag detta på bästa sätt?
  • Hej Ulf,

    Oftast är det enklast att ta bort markeringen nu i efterhand och skapa om filen. Hos Skatteverket kan du sedan acceptera deras beräkning av arbetsgivaravgifterna. Då behöver du endast justera bokföringen manuellt med mellanskillnaden och slipper göra om lönerna för perioden.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Hej,

    Jag missade att bocka ur växa-stödet vid löneköringen och deklarerade på SKV. Nu när jag "bockar ur" och hämtar ut en ny fil så är det ändå lägre AGI än det skall vara för juli månad? Hur gör jag? Ny lönefil?

    Mvh Susanne
  • Hej Susanne,

    Hos Skatteverket får du möjligheten att acceptera deras beräkning av arbetsgivaravgifterna. Då behöver du endast justera bokföringen manuellt med mellanskillnaden och slipper göra om lönerna för perioden.

    Alternativt behöver lönerna tas bort och göras om för att det ska bli rätt hela vägen från bokföringen, till rapporter och AGI-fil.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support
  • Hej!

    Jag körde om en januari-lön för att få rätt på nedsättningen av arb.avg men det är något som fortfarande inte stämmer mot det SKV föreslog som ändring och omkörningen. Jag har senaste versionen .103. Det gäller en i år fyllande 23-åring som skall ha 19,73. Ombokningen: Lön 26000 x 0.3142=8169,20 det var den arb giv avg som var bokad. Den dras av rätt. Den nya borde vara 25000*0,1973=4932,5 + 314,2 (1000*0,3142)=5246,70 Men BL-bokningen ger mig en nedsättning till 2866,70 (vilket känns som den tidigare 10,21 sänkningen eller den för 15-18 åringar). Hur kan jag få den rätta för 19-23-åringarna? Och kan jag köra om omkörningen och göra om?

    Anna
    Anna
  • Hej Anna,

    Gäller detta lönen som betalades ut i januari så kommer programmet inte att kunna rätta dessa retroaktivt. Utan då är det enklast att acceptera Skatteverkets beräkning och justera bokföringen manuellt med mellanskillnaden.

    Alternativt kan du återställa lönerna via Aktivitet - Återställ lönekörning. Du kan även behöva klicka på knappen "Urval" och välja rätt år för att hitta lönen/lönerna.
    I löneregistreringen kan du sedan klicka på fliken "Summering" för att redan där se hur arb.avg. beräknas.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.