Till senaste kommentaren

Tillfällig nedsättning av sociala avgifter (AGI)

Ska vi kunna kryssa på anställdas kortet någonstans när vi vill ta del av nedsättningen för arbetsgivaravgifter för att krysset enkelt ska kunna överföras till arbetsgivardeklaration till ruta 062?

Annars kan vi inte arbetsgivardeklarera med fil utan måste knappa alla uppgifter manuellt och sedan även kryssa i ruta 062 manuellt också

Tack på förhand

Kommentarer

 • Hej Mark,

  Om du laddar upp filen via "Välj redovisningsperiod att deklarera" (se bild nedan) får du möjlighet att redigera uppgifterna (totalsumman arbetsgivaravgifter samt markera 062 på individnivå) innan du signerar.
  Obs! Tänk på att justera bokföringen enligt gjorda ändringar.


  I nuläget har vi ingen funktion på plats för att hantera detta, men från och med versionen 2020.2.100 som släpps i april finns möjlighet att markera "Växa-stöd" på fler än en anställd, eftersom detta fungerar på samma sätt men för upp till 30 anställda.

  Vi kommer även att släppa en film om hur du praktiskt hanterar detta, samt korttidspermittering m.m. i löneprogrammet i samband med släppet av den nya programversionen.

  Mer information finner du här: 
  Nytt Coronaförslag: Tillfällig nedsättning av socialavgifter

  Obs! Vänta med att lämna/rätta AGI för mars tills beslut har fattats
  Både Skatteverket och vi rekommenderar att man väntar med att lämna, eventuellt rätta lämnad, AGI för mars månad till ikraftträdandet för att slippa eventuella omprövningar i ärendet. Här kan du läsa mer om detta:
  https://bla.blinfo.se/sv/nyheter/vanta-med-att-lamna-arbetsgivardeklarati__1448


  Ha en bra dag!

  Johan Support
 • Finns det något ekonomiskt stöd att få för ett företag som just nu fortfarande inte är drabbat av något försämrat ekonomiskt tillstånd pga direkta eller indirekta konsekvenser av covid19? Min tolkning är att de lägre sociala avgifterna på 10,21% gäller alla företag under 30 anställda och då är detta en ekonomisk förbättring eller hur?

  Annars är min tolkning att andra sakersom anstånd med avgifter skatter, korttidspermittering mm är villkorade till ftg i kris och att dessa anstånd kostar pengar och ska återbetalas, förutom att man kan begära ändring i preliminära skatteinbetalningar om man misstänker minskade vinster.

  Jag vill helt enkelt veta vad jag kan rekommendera företag att göra även om de ännu inte är drabbade av nedsatt ekonomisk omsättning.
  Patrick
 • Hej Patrik,

  Det stämmer. De sänkta sociala avgifterna gäller dock alla företag, alltså inte endast företag med högst 30 anställda utan för upp till 30 anställda oavsett hur många som är anställda i företaget.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • OBS! Vi och Skatteverket rekommenderar att man väntar med att lämna/rätta inlämnad AGI för mars tills beslutet har fattats - för en smidigare process.
  Första svaret i denna tråd har även uppdaterats med denna information.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Tack
  Patrick
 • Jag har några kunder som endast har förmånsvärden de betalar social avgift för, gäller sänkningen även dessa då det saknas bruttolön?
  Ann-Marie
 • Hej Ann-Marie,

  Sänkningen gäller även vid endast förmåner.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Tack för snabbt svar!

  Ann-Marie
 • Hej igen,

  Vi ska alltså inte ladda upp filen till skatteverket utan redigera arbetsgivaravgifter alltså uppgifterna,totalsumman arbetsgivaravgifter samt markera 062 på individnivå. 
  Då blir det så att bokföringen inte stämmer med de inlämnade uppgifter i arbetsgivardeklaration eller hur?
  Då måste vi in i BL Adm och korrigera bokföringen?
  Har jag rätt?

  Hur mycket löser den nya programversionen?
  När kommer den nya programversionen
  Efter att vi har fått den nya programversionen blir det till så att vi slipper manuella korrigeringar i efterhand alltså efter att vi har lämnat in arbetsgivardeklarationer?

  Tack på förhand
  Mark Timbrant
 • Hej igen,

  Den nya programversionen (2020.2.100) släpps runt den 6-7 april och där finns möjligheten att markera "Växa-stöd" på fler än 1 anställd.

  Arbetsgivardeklaration som avser mars (2020-04-14)
  Om du markerar "Växa-stöd" på de anställda och sedan skapar en AGI-fil för mars månad så kommer ruta "062" att vara markerad på de anställdas individuppgifter. Detta har alltså effekt även retroaktivt på löner som registrerats innan du gjort denna markering på de anställda. Du slipper därmed markera detta manuellt hos på Skatteverket.

  De totala sociala avgifterna kommer dock vara för höga, eftersom dessa beräknats enligt den normala procentsatsen när lönen registrerades. När du laddar upp filen kommer Skatteverket att påpeka detta och du får då möjligheten att acceptera deras beräkning innan du signerar.

  OBS! Detta fungerar alltså på samma sätt oavsett om du rättar en redan lämnad AGI för mars eller om du lämnar in den för första gången.

  Bokföringen behöver sedan justeras manuellt med mellanskillnaden.

  Kommande arbetsgivardeklarationer
  När du markerat "Växa-stöd" på de anställda kommer lönen för april och framåt att hanteras korrekt både till Skatteverket och i bokföringen utan att någon manuell handpåläggning krävs.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Hej
  Om man har 50 anställda får jag då växla mellan månaderna vem jag vill ska vara underlag för den reducerade avgiften?

  Ann-Marie
 • Hej Ann-Marie,

  Det stämmer. Du kan använda nedsättningen för olika anställda från månad till månad.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Hej!
  om man tillämpad korttidspermittering för sina anställda, kan man också ta nytta av den sänkta arbetsgivaravgiften?

  Tack!
  Sam
 • Hej Sam,
  Ja det är helt okej att kombinera den nya nedsättningen av arbetsgivaravgifterna med korttidspermittering.


  Med vänlig hälsning
  Madelene Support
 • Hej, gick in och rättade för 2 anställda med ovanstående förfaring på redan inlämnad. Skatteverket ville bara ta emot på 1 anställd ??? Försökte ytterligare 1 gång men nej det fungerade inte att rätta för 2 pers. //Birgitta
  Birgitta
 • Hej!

  Jag såg att vi i stödområden inte skulle få den nya nedsättningen, då vi redan har regionalt stöd. Kan man hoppa över den och i stället få den högre nedsättningen? Annars blir det ju orättvist när man bara får max 7100 kr i nedsättning, det beloppet når man fort om det är några anställda i företaget.
  Helén Säterberg
 • Hej Helen
  Ja, du kan inaktivera regionalt stöd under Företagsuppgifterna under Arkiv. Sen ska du använda inställningen för Växastödet som finns på varje anställd, här kan du lägga i den bocken på upp till 30 anställda.
  Men detta kan du inte göra förrän du har installerat den nya versionen som vi lägger ut på tisdag den 7 april.

  Ha en trevlig helg
  Björn Lundén informerar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.