Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Aktier, andelar mm - Kapitalförsäkring

Under "Aktier, andelar mm" står följande
"Företaget har lämnat lån eller har andra fordringar såsom kapitalförsäkringar. Årets förändringar såsom lämnande av nya lån, amorteringar, insättningar i kapitalförsäkringar m.m. ska specificeras."

Därefter nämns inte kapitalförsäkring mer i de menyer och undermenyer som visas på sidan. Var ska jag fylla i värdet på en kapitalförsäkring? Detta får gärna förtydligas.

Kommentarer

 • Hej!

  I digitala årsdreovisningen så har vi valt att tillämpa den förenklingsregler som man kan tillämpa i en årsredovisningen för mindre företaget enligt K2. Det innebär att en kapitalförsärking kommer att ligga i posten Finansiella anläggningstillgångar i den förkortade balansräkningen som ligger i Digitala Årsredovisningen. När man kommer in på Aktier, andelar så klickar man på knappen "Visa alla fält" så ser man det ingående saldot på kapitalförsäkringar som ligger på raden Andra långfristiga fordringar. Har man betalat in pengar till sin kapitalförsäkring under räkenskapsåret så skriver man in det under "Årets förändringar såsom lämnande av nya lån, amoteringar, insättningar i kapitalförsäkringarm mm" på anvisad rad. Då får man använda raden Årets lämnade lån (företaget har lånat ut pengar till försäkringsbolaget för kapitalförsäkringen). Har man tagit ut pengar på sin kapitalförsäkring så skriver man det på raden Årets amoteringar.  Återkom om du har ytterligare funderingar.

  Med vänlig hälsing

 • Hej
  I mitt AB har jag lagt upp en kapitalförsäkring en depå hos Avanza där jag investerar i Aktier.
  Värdet har ökat och jag undrar om hur jag ska boka det och hur jag deklarerar det?Hur bokar jag när jag för pengar från depån till bolagets Bank Giro konto?

  H
 • Hej,

  Du låter anskaffningsvärdet för kapitalförsäkringen orörd helt enkelt, du ökar aldrig på värdet för en anläggningstillgång bara för att det blir en värdeökning.

  När du för pengar från depån så beror det på om det är medel som låg inuti kapitalförsäkringen eller om det var på ett depåkonto utanför kapitalförsäkringen. Om det var medel inuti kapitalförsäkringen så blir det en delavyttring av kapitalförsäkringen, men var det medel från ett depåkonto utanför kapitalförsäkringen blir det bara en omföring mellan två olika 19-konton.
  Ulf Support
 • Ok tack för svaret Ulf.
  Ett exempel:
  Om mitt AB har ett ISK/Kapitalförsäkrings konto på Avanza
  År ett sätter jag in 100' och boka på konto 1385
  Året efter har värdet ökat och jag säljer till 150' och jag för tillbaka beloppet till mitt PG konto 1920
  Hur bokför jag överskottet på 50'?


  H
 • Hej

  Du bokför överskottet som resultat vid försäljning av värdepapper i och långfristiga fordringar hos andra företag på konto 8220 i kredit. Vinsten är skattefri för företaget.

  För att förtydliga, ett företag kan inte placera pengar i ett ISK. Men väl i en kapitalförsäkring.
  Olle Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.