Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Ändra bokförd lön?

Har bokfört en lön som visats sig vara felaktig. hur gör jag för att rätta till detta?

Kommentarer

 • Hej Christin! Om du bara vill rätta bokföringen så ändrar du den verifikationen som den har hamnat på. Om du vill rätta själva lönen för att den är felaktig kan du göra på två sätt. Antingen tar du bort den lönen och registrerar om den helt - det gör du under Aktivitet, Redigera/Ta bort löner. Markerar den som är felaktig och väljer Ta bort.
  Om du vill backa lönen för att göra justeringar går du in under Aktivitet, Återställ lönekörning. Du markerar lönen som du vill backa och klickar på Återställ. Då får du en spegelvänd bokföringsorder och du hittar lönen under Aktivitet, Löneregistrering. Den ligger nere till vänster och du dubbelklickar på den för att göra justeringar. Sen skriver du ut lönebesked och uppdaterar som vanligt.

 • Den felaktiga lönen är både utbetald och bokförd. Hur ska jag göra för att rätta till det? Lönetagaren har fått göra återbetalning på felaktig lön

 • OK, då måste du ta bort lönen från löneprogrammet och göra om den. Följ instruktionerna ovan för att Ta bort lönen. Programmet kommer också ge dig i en spegelvänd bokföringsorder på denna så bokföringen blir rätt. Registrera om lönen och skriv ut lönebesked, banklista etc som vanligt.

 • Ser ovan att det kommer ut en spegelvänd bokorder. Men av vaddå? Hela lönekörningen eller bara den "borttagna" lönen?

  Det jag tycker ni missar i beskrivningen för att återställa en uppdaterad lön är vad som händer med den ursprungliga uppdateringen (framför allt när man har kört flera löner och bara återställer en). Det gör mig osäker.

  I instruktionen står att man markerar den eller de löner man vill återställa. Det tolkar jag som att man kan välja att enbart återställa en av lönerna i körningen.

  Men vad händer om jag då återställer en av lönerna. Journal, bokorder och banklista innehållande den felaktiga lönen är utskrivna.

  • Kommer det ut en rättelsejournal (+bokorder och banklista) avseende själva "borttaget"?
  • Vad kommer sen ut när man lagt in och uppdaterat den rättade lönen?
 • Hej Paolo,

  Är det 10 uppdaterade löner på t.ex. 2016-11-25 och man återställer endast 1 av dessa 10 under aktivitet - återställ lönekörning så blir det en spegelvänd verifikation endast för den lönen, inte för alla 10.

  Att man återställer en lön kommer inte ändra på den tidigare banklistan. När den återställda lönen uppdateras igen skapas en ny banklista endast för den lönen tillsammans med en ny bokföringsorder.

  Vill man ha en komplett banklista med samtliga löner måste man alltså återställa hela lönekörningen, ändra på den felaktiga lönen och uppdatera alla lönerna tillsammans.

  M v h

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.