Till senaste kommentaren

ändra valuta på uppdaterad faktura

Hej!
Har fakturerat en kund i Euro, denne kund har delbetalat fakturan och vill nu även att vi gör om fakturan så han kan betala i SEK istället. Hur gör jag detta? Kan jag dra bort delbetalningen från den nya fakturan?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Linnea!

  Du kan kreditera den gamla fakturan och sedan göra en ny i SEK (kom ihåg att matcha fakturorna mot varandra under Inbetalningsrutinen).
  Lägg sedan in det kunden har betalat, i SEK, som en delbetalning på den nya fakturan.

  Mvh
  Kristina Support
  (Uppdaterad )
 • Tack för svar.
  Hur lägger jag in en delbetalning på den nya fakturan?
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  För att delbetala fakturan gör du precis som när du ska betala hela fakturan fast anger bara det belopp som kund har betalt, fakturan blir då delbetald och restbeloppet ligger kvar i inbetalningsrutinen.
  Mattias
  (Uppdaterad )
 • okej, men jag måste ju skicka en ny faktura till kunden, hur syns delbetalningen på fakturan?
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Den kommer inte att synas på fakturan annat än om du lägger in en textrad på fakturan,  t ex om du lägger in det i fältet för benämning.
  Summan på fakturan kommer att vara det kunden skulle betalat från början sedan får man på något sätt informera att det gjorts en delbetalning.

  Mvh
  Kristina Support
  (Uppdaterad )
 • Hej igen.
  Hur matchar jag betalningarna i inbetalningsrutinen? nu är ju debetfakturan och kreditfakturan inte samma summor.
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Är det den första fakturan i Euro som inte är på samma belopp som kreditfakturan? Den första fakturan i Euro ska matchas mot krediteringen av den och borde vara på samma belopp. På den nya fakturan i SEK ska du sedan lägga in det kunden har betalat. Har du redan lagt in en delbetalning på den första fakturan får du föra över den till den nya fakturan.

  Mvh
  Kristina Support
  (Uppdaterad )
 • Precis, delbetalningen är redan registrerad på den första fakturan, därför stämmer de inte i belopp. Hur för jag över delbetalningen på den andra fakturan?
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Det gör du i inbetalningsrutinen genom att knappa in fakturanumret på den första fakturan och ange beloppet kunden betalat med ett minustecken. Sedan knappar du in fakturanumret på den nya fakturan och beloppet kunden betalat (utan minustecken). Nere till höger ska det stå Summa Sek 0,00. På det viset kan man flytta en inbetalning från en faktura till en annan.

  Mvh
  Kristina Support
  (Uppdaterad )
 • Okej jag fick till det så allt stämmer, men jag undrar om momsen kommer att bli rätt? De har förmodligen vid delbetalningen specat varav moms på den, sen får de nu en ny faktura där det ursprungliga beloppet står och det står moms på hela beloppet men de ska inte betala hela beloppet.. Kan jag verkligen inte ändra i fakturan till dem, varken beloppet eller momsen kommer ju att stämma?
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Har kunden faktureringsmetoden eller kontant/bokslutsmetoden när de bokför?
  Om de har faktureringsmetoden så bokförs momsen vid första fakturan för att sedan krediteras och göras om vid nästa faktura.
  Om de har kontant/bokslutsmetoden så bokför de momsen på delbetalningen när den görs och sedan resten när slutbetalning görs. Alltså ingen bokföring av fakturorna när de får dem utan först när betalning görs.

  Beloppet på den nya fakturan ska du inte ändra på utan lägg med ett meddelande där du talar om vad som återstår att betala (fakturabelopp - delbetalning).

  Mvh
  Kristina Support
  (Uppdaterad )
 • Okej, så de får reglera momsen själva? Jag skickar faktura där den totala momsen är specad, oberoende delbetalningen, och skriver bara att de ska betala in ett mindre belopp än vad som står?
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Ja, du ska även skicka med kreditfakturan så blir allt reglerat när de registrerar den.

  Ha en fortsatt trevlig dag!

  Mvh
  Kristina Support
  (Uppdaterad )
 • Tack för hjälpen!
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.