Till senaste kommentaren

Registrera en faktura som kundförlust

Hej!
Jag behöver bokföra en faktura som min kund inte vill/kommer att betala. Jag antar att detta ska bokföras som en förlust. Fakturan gäller en tjänst. Vilka konton ska jag använda då?

Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej Linnea!

  I inbetalningsrutinen i BL Administration finns en funktion/knapp för att boka bort en faktura som en kundförlust. Programmet kommer då att boka förlusten mot konto 6350 - Förluster på kundfordringar samt boka bort fordran och vända momsen. Se bildexempel över kontering.

  För att inte få en momsdifferens måste du även lägga till konto 6350 i skattedeklarationen ruta 5. Det gör du genom Uppläggning- Momsuppgifter- Skattedeklaration. Lägg där till konto 6350 i ruta 5. Kom ihåg att det måste vara ett kommatecken mellan kontona.

  Hoppas det var svar på din fråga!

  Mvh,

  Bifogad fil:

 • Om man av förmodan får betalat för den faktura som är avförd som kundförlust, hur gör jag då? Eller får en del av fakturan betald?
 • Hej

  Om det är så att den bli betald så kan du gå in i kundreskontran leta upp kunden och sedan markera den faktura som blivit avförd och välja öppna i övre vänstra hörnet.
  I rutan som öppnas väljer du sedan redigera betaluppg och väljer sedan makulera betalning, betalningen kommer då återigen hamna under inbetalningar och du kan här markera den som betald eller delbetald genom att ange summan som betalts.
  Viktigt att tänka på är att justera bokföringen så att fakturan inte längre är bokad som en kundförlust du kan se vilket verifikat som är kopplat till fakturan när du öppnar fakturan i reskontran.
  Mattias Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.