Till senaste kommentaren

Uppdateras inte bokföringen vid makulering av en faktura?

När man uppdaterat en kundfaktura förs det ju automatiskt in en verifikation i bokföringen. Om man sedan makulerar fakturan, varför sker det inte då en automatisk verifikation i bokföringen? Vid en kontroll av kundreskontran mot bokföringen hade vi en differens som jag fick sitta och leta fram vad denna berodde på, och då hittade jag ett antal makulerade fakturor som inte hade blivit bokförda. Trodde att automatiken fungerade i båda riktningarna, vilket vore logiskt. Det framgår inte tydligt att man ska göra en manuell rättelse med utgångspunkt i annulleringsdokumentet.
Förslag till förbättring!
m v h
Nils

Kommentarer

 • Hej Nils,
  Nej det är precis som du beskriver. När du gör en ändring/makulering på en redan uppdaterad faktura så sker ingen bokföring av den ändringen. Du får upp en tydlig varning där vi berättar att du manuellt måste gå in och ändra i bokföringen om du ändrar här.

  Vi rekommenderar alltid att du gör en kreditfaktura i stället för att makulera fakturor, på så sätt blir det heller inga luckor i fakturanummerserien och du får automatiskt allt riktigt i din bokföring.

  Marie Support
 • Hej!
  Jag råkade göra en faktura med fel fakturanummer. Den är uppdaterad så har kommit med i reskontran. Vill dock gå in och ändra fakturanumret på något sätt. Vad är bäst att göra? (Första gången jag gör kundfaktura i BL)
  Tack!/Nathalie

 • Hej Nathalie,
  Du kan inte ändra fakturanummer på en faktura. När du skriver ut dina fakturor får de nästa nummer i ordning och du kan inte styra det manuellt. Du kan, i företagsuppgifterna, flytta fram nästa fakturanummer men inte ställa tillbaka.
  Om fakturan är felaktig måste du göra en kreditfaktura på den men när du ska göra en ny faktura sen igen så kan du alltså inte bestämma vilket fakturanummer den ska få om det inte är ett nummer längre fram som du inte använt tidigare.

  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.