Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Bokföringsnämndens allmänna råd

Vid punkt 3 under "senareläggning av bokföringen" står "max 50 verifikationer och 250 affärshändelser". Föranleder inte varje affärshändelse en verifikation? Kan ni förklara för mig vad som menas.

Kommentarer

 • Hej Anders,

  En verifikation kan innehålla flera affärshändelser. Om du t.ex. har ett företagskort kan det hända att du får en faktura i slutet på månaden med alla transaktioner som inträffat. I dessa fall skapas endast en verifikation i bokföringen med flera olika typer av inköp.

  M v h

  Anders Support
 • BLa rekommenderar ju att varje affärshändelse bör bokas som en egen verifikation för att öka spårbarheten och överblicken. Det tycker jag är bra. Den här nya regeln leder ju alltså till att de minsta företagen måste göra sitt yttersta för att frångå denna goda princip. Jag har några små enskilda firmor bland mina kunder, som ligger runt 150 - 200 verifikationer = 150 - 200 affärshändelser. För dessa måste jag alltså förstöra spårbarheten genom att tex boka alla lev-fakturor eller kundfakturor etc under en månad i en enda verifikation för att komma ner till gränsen 50 verifikationer. För mig är det obegripligt att BFn inte skriver att gränsen helt enkelt ska vara 250 verifikationer. Hur förstockade får de vara på Bfn?
  Mvh, Anna-Karin Genberg, Redovisningskonsult

 • Hej Anna-Karin,

  Tyvärr är det bara att rätta sig i ledet.

  M v h

  Anders Support
 • Hej igen. Gör BLinfo några försök att påverka/ändra regler genom kommunikation med BFN, på eget initiativ eller som tex remissinstans?
  Mvh/ Anna-Karin Genberg

 • Hej,

  Absolut, vi var väldigt aktiva innan det slutliga beslutet togs av BFN och vi fortsätter informera BFN om effekter och problematik.

  Ulf Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.