Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Fördela kostnader på olika kostnadsställen

Hej!

VI har en del kontor ute i landet och för att fördela kostnaderna för datorer och att dom har kostat lite olika beroende på köptillfället vill vi att alla KS ska debiteras samma kostnad per dator. Inga av datorerna ska skrivas av.

Så om jag lägger all kostnad på datorerna under huvudkontoret, och sen vill bokföra den kostnaden på de andra kostnadställen - beroende på hur många datorer dom har. Hur ska en sådan bokföringsorder se ut?

Jag tänker mig att jag bokför datorerna mot HQ enligt nedan.

1930 KRED 100:-
2640 DEB 20:-
5412 DEB KSHQ 80:-

Kommentarer

 • Hej Joakim,

  Precis, du använder normalt konto 5410 (förbrukningsinventarier) men det går bra att använda 5412 också. När du bokför verifikationen får du göra en rad med 5412 och välja ett kostnadsställe, belasta kostnadsstället med aktuell kostnad i debet och gör sedan en ny rad med 5412 där du väljer nästa kostnadsställe och aktuell kostnad för det kostnadsstället osv.

  M v h

 • Hej, så har jag gjort innan men det blir inte bra och jag måste bokföra om det. Det är nämligen så att datorerna skiljer sig i pris och för att det ska bli rättvist över organisationen så behöver vi räkna ut en snittpris och sen debitera de olika KS för datorerna. Annars kommer det bli liv i luckan när de olika vinsterna per KS ska fördelas. Ute i org. ser de ingen skillnad på datorerna, det är det bara vi på HK som gör 😀

  Förstår du hur jag tänker? Jag skulle vilja stoppa in totalsumman någonstans på huvudkontoret och sen debitera det per KS och då med det nya snittpriset, så att jag kan nolla ut det kontot. Det rör sig om fyra olika inköp av dessa dryga 60 datorer.

  Joakim

 • Hej!

  Det finns inte något annat sätt att göra det på än att fördela kostnaderna i ett verifikat genom att debitera 5412 och aktuellt kostnadsställe med snittpriset för datorerna som just det kostnadsstället ska belastas.

  T.ex.

  Inköpet är 100 000kr, kostnadsställe 1 ska belastas med 15 000kr, kostnadsställe 2 med 35 000kr och kostnadsställe 3 med 50 000kr.
  Konteringen mot 5412 blir då:
  5412 - 1 - 15 000
  5412 - 2 - 35 000
  5412 - 3 - 50 000

  På vilket sätt skulle denna konteringen inte belasta varje kostnadsställe rättvist efter snittpriset?

  M v h

 • Grejen är den att det rör sig om dyra olika inköp. Några fler uppslag?

 • Inte dyra, fyra ska det vara.

 • Hej,

  Kan du inte göra samma fördelning vid var och ett av de fyra inköpen även om beloppen varierar? Du kan ju också göra en jämn fördelning av de olika kostnadsställena varje gång så bör väl fördelningen bli jämn?!

 • Nej, eftersom det är olika antal datorer ute på de olika kostnadställena. Några andra tips?

 • Hej,

  Nej dessvärre inte, du får göra en manuell beräkning och sedan boka in det via verifikationsregistreringen på egen hand.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.