Digital signering mm

Hej, det är första gången som jag ska skicka iväg en årsredovisning för digital signering mm. Vet att en av mina anställda kan göra detta men har vi inte något gemensamt avtal för oss?? Hur lägger man upp sig själv i detta mm.


Kommentarer

 • Det är vanligt att man blandar ihop digital signering och digital inlämning, så för att först klargöra skillnaden så kan alla som har BL Bokslut skicka in årsredovisningen och signera fastställelseintyget digitalt. Det behövs inget speciellt för det utan det sköter programmet.

  Men för att kunna skicka själva årsredovisningen för signering av sittande styrelse, VD och ev revisor måste man ha en användare hos vår samarbetspartner Verified då de tillhandahåller en tjänst för avancerad elektronisk underskrift. Om ni redan har ett konto hos dem kan ni använda det. Här kan du läsa mer om detta på länken som även finns under Digital signering - Kom igång. Själva avtalet för att kunna nyttja signeringen ligger helt hos Verified så kolla länken ovan eller återkom om det återstår några funderingar.
  Jonas Support
 • Hej.
  Jag har skickat en årsredovisning till kunden från BL Bokslut som han har signerat via Verified. Denna ligger ju hos Verified och är nedladdningsbar. Men hur skickar jag denna signerade årsredovisning vidare digitalt till Bolagsverket? Eller måste kunden signera årsredovisningen igen när jag laddat upp den hos Bolagsverket?
  Magdalena Lilja
 • Hej!

  Om kunden har signerat årsredovisningen digitalt hos Verified är nästa steg i kedjan att du skickar in den digitalt till Bolagsverket under fliken Digital Inlämning i BLB.
  När den är inskickad från programmet till Bolagsverket kommer det att komma ett mail till personen som ska signera fastställelseintyget (som du angett i programmet) från Bolagsverket. I mailet finns en länk som personen följer för att digitalt signera fastställelseintyget hos Bolagsverket,

  Vänliga hälsningar
  Clara
  Clara Support
 • Hej och tack för svar.
  Men, när jag öppnar dokumentet i BL Bokslut ser det ut som kunden elektroniskt har signerat även fastställelseintyget. Men han måste ändå signera detta när det kommer Bolagsverket?
  Magdalena
 • Ja själva signaturen av fastställelseintyget sker via Bank-ID direkt mot Bolagsverket för att det ska skickas in från det egna utrymmet till Bolagsverket. Förhandsgranskningen i BL Bokslut är just en förhandsgranskning.
  Jonas Support
 • Hej,

  Kan man köpa Välj abonnemangsform "consultant" Verified - Integrerad e-signering direkt i Björn Lundén för att skicka årsredovisning till kunder för att digital signering?

  Om kunder måsta köpa abonnemangen Verified - Integrerad e-signering direkt i Björn Lundén också?

  Mvh

  Linda
  Linda Chen
 • Ja det är du som konsult som tecknar abonnemanget och tar de samlade kostnaderna, inte de som signerar.

  De som ska signera får bara en länk tillskickade och behöver inte något konto eller får någon signeringskostnad till sig, utan det går via dig som använder dig av tjänsten via BL Bokslut och Verified.
  Jonas Support
 • Tack Jonas,

  Så kunder kan göra digital signering via länken med sina BankID
  och jag som konsult endast  köpa abonnemangen Verified "consultant" så funkar till alla kunder, eller hur?
  Linda Chen
 • Hej igen,

  Om måste få digital signering på årsredovisning från kunderna innan göra "digital inlämning" via BL bokslut eller det kan göra digital signering på årsredovisning efter "digital inlämning" också? 

  Mvh
  Linda
  Linda Chen
 • Nej, underskrifter måste göras innan den skickas in (var sig det görs digitalt eller på paper)
  Tomas Support
 • Tack Tomas,

  Kan man göra digital signering via annan program sen göra "digital inlämning" till bolagsverket via BL Bokslut eller måste använda Verified för att digital signering på årsredovisning? Tack på förhand.

  Mvh
  Linda
  Linda Chen
 • Ja, om du kan åstadkomma en digital underskrift från annan programvara (o förutsatt att kryptering o säkerhetskriterierna är uppfyllda (det finns flera leverantörer av detta).
  Tomas Support
 • Tack Tomas,

  Hur man ladda upp årsredovisning som har gjort digital signering från annan programvara till BL Bokslut?

  Mvh
  Linda
  Linda Chen
 • En viktig aspekt gällande digital signering och digital inlämning i BL Bokslut är att det är två vitt skilda saker.

  Digital inlämning kan man göra i BL Bokslut oavsett om man upprättat en årsredovisning som man skriver under på papper med penna som tidigare, eller om man upprättar ett dokument som skickas för digital signering med avancerad elektronisk signatur och därmed utgör ett godkänt digitalt original enligt årsredovisningslagen. Men ingetdera av dessa original laddas sedan in i BL Bokslut för att göra digital inlämning utan programmet skapar en avskrift direkt i programmet.

  När man vid digital inlämning laddar upp en avskrift till bolagsverket via BL Bokslut så är det varken det signerade pappret, eller det signerade dokumentet som faktiskt skickas in. Det som skickas in är en avskrift (innehållet är detsamma men inte en exakt kopia eller ett original) som en företrädare intygar överensstämmer med originalet genom att signera fastställelseintyget direkt mot Bolagsverket.
  Jonas Support
 • Hej Jonas,

  Innan göra digital inlämning i BL Bokslut, måste göra digital signering på årsredovisning, eller hur?

  Om det stämmer, så gör digital inlämning i BL Bokslut program ska skicka den årsredovisning som har gjort digital signering via "Verified"  till Bolagsverket, är det stämma?

  Men om årsredovisning har gjort digital signering från annan program, hur kan göra digital inlämning i BL Bokslut?

  Eller jag inte förstår rätt? Kan du visa den rätt processen? Tack på förhand.

  Mvh
  Linda
  Linda Chen
 • Nej, som jag skriver så är det inte en förutsättning att göra en digital signering av hela årsredovisningen för att kunna göra en digital inlämning då det är två skilda delar.

  Du kan läsa om skillnaden gällande detta i vår manual.

   Om du behöver ytterligare vägledning i detta ber jag dig at ringa in till supporten.
  Jonas Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.