Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

hur hanterar programmet inbetalningar på ROT-faktura?

Hej!

Jag bokför RUT-arbeten enligt fakturametoden men blir inte klok på när betalnigen bokförs i betaljournalen. Jag vill ha en verifikation när kunden betalat och en då pengarna kommer ifrån Skatteverket.

Jag fick tipset att kontrollräkna momsen för hand på grund av att det har blivit fel enligt min revisor. Vart ska jag räkna momsen på en kundfaktura? När fakturan bokförs eller då kunden betalat?

Jag har troligtvis räknat momsen två gånger vid årsskiftet 2015/2016, dvs fakturan gick ut i december och kunden betalade men pengarna från skatteverket kom i Januari. Skulle det ha blivit en momsskuld till 2016?

Förvirrad...

Kommentarer

 • Hej Lina!

  När du markerar fakturan som betald i inbetalningsrutinen kommer programmet automatiskt först att föreslå kundens del. När du sedan fått pengarna från Skatteverket betalar du sedan restbeloppet på samma vis. Kundens- samt Skatteverkets "betalningar" bokförs därmed på separata verifikationer på separata datum.

  Du kan läsa mer om ROT/RUT-fakturering här:
  https://blasupport.blinfo.se/artiklar/fakturering/aktivitet-fakturering/skattereduktion-rot-och-rut/ 

  Om du använder dig av fakturametoden så redovisas momsen när fakturan bokförs. När kunden/skatteverket betalar krediteras fordran mot ditt bankkonto, och i det läget tas ingen moms upp.

  Mvh,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.