Till senaste kommentaren

Proportionera månadslön vid startlön

Hej,

Jag skulle lägga in den första lönen för en anställd åt en kund men insåg precis när jag skrev ut lönerna att jag registrerat en hel månadslön när lönen bara ska gälla för 24/4 till 30/4. Jag antar att det styrs av att jag angav löneperioden från 1/4.

Första frågan är, kan jag justera detta på något sätt? Lönen är inte uppdaterad än utan bara skickad för utskrift. Och den andra frågan blir då hur påverkar det ägarens lön om jag ändrar löneperioden till att bara vara 6 dagar. Han har ju jobbat hela månaden, behöver jag justera hans lön manuellt för att gälla en hel månad i så fall?

Jag tycker det är  märkligt att systemet inte justerade lönen automatiskt för den anställde då jag angivit från vilket datum han är anställd under grunduppgifter.

Kommentarer

 • Hej Tim!

  Du behöver inte ändra på löneperioden. Öppna löneregistreringen och hämta upp lönen igen. Sen måste du manuellt justera månadslönen till att omfatta bara en del av månaden. Om du inte har ett kollektiv- eller anställningsavtal som styr hur proportioneringen ska gå till kan du använda antalet kalenderdagar den anställde varit anställd. I ditt exempel börjar den anställde sin anställning 24 juni. Lönen är då 7/30 * månadslönen.

  Ett alternativ är att du istället räknar ut hur många arbetsdagar den anställde varit anställd och delar det med antal arbetsdagar inom månaden, sen multiplicerar med månadslönen.

  Vill du förtydliga för den anställde att lönen bara gäller för den del av månaden kan du dubbelklicka i texten för lönearten och sen skriva något efter månadslön.  Programmet klarar inte av att justera den första månadens lön. Däremot görs en proportionering av slutlönen.

  Jörgen Support
 • Hej,

  Ok, så gällande uträkningen hade jag kanske jag vill göra beräkningen på arbetsdagar och då blir det 5/20*lönen.
  Hur blir det med semesterdagar, håller systemet koll på att han tjänat in semester för 5 arbetade dagar där eller kommer det räknas semesterrätt på hela månaden?
  Tim
 • Vid semesterberäkningen använder programmet anställningsdatum, så antalet betalda semesterdagar kommer att beräknas på rätt sätt.
  Jörgen Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.