Till senaste kommentaren

Programmet drar för lite skatt, vad kan vara felinställt?

Jag har en anställd med skattetabell 33, men när jag tittar ser jag att det blir betydligt mycket mindre skatt dragen. På lönekortet har jag markerat 33 % och under grunduppgifter har jag kryssat i månadslön. Dock är personen anställd på timbasis. tacksam för svar

Kommentarer

  • Hej,

    Skattetabell 33 innebär inte att det är 33% skatt som dras på den anställda, utan skattesatsen ligger normalt sett någonstans mellan 20 och 25% då skattetabellerna tar hänsyn till bland annat jobbskatteavdraget.

    Om skattetabell 33 ska användas ska du inte markera skatt i % på anställdakortet utan endast skatteberäkna automatiskt.

    Det finns två inställningar som styr över inställningen för skattetabell i programmet och det är om det på lönearten är valt en felaktig löneartstyp, tex ej skattegrundande ersättning eller skattegrundande ersättning med engångsskatt. Vid engångsskatt kommer istället en engångsskattetabell att användas vid beräkningen, denna kräver att du angett något i fältet för beräknad årsinkomst på den anställde, annars blir skatten noll för denna löneart.

    En annan sak som gör att programmet tar avsteg från skattetabellen är om du på första fliken på anställdakortet markerat tillfällig lön vid utbetalningsintervall, då drar programmet alltid 30% skatt.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.