Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan ej göra förenklat årsbokslut i programmet

Hej, Jag har licensavtal som omfattar Bokföring plus - förenklat årsbokslut - Fakturering. men jag får inte tillgång till förenklat årsbokslut - skylt kommer upp och säger att "kan bara köras för enskild firma och ideell förening. (vi är en samfällighetsförening och ej momspliktiga)

Kommentarer

 • Hej,

  Du kommer endast åt funktionen om organisationen är upplagd som enskild firma eller ideell förening, vilket inte borde vara fallet hos dig. Du kan se hur du lagt upp föreningen genom att välja Arkiv - Systemunderhåll - Rutinkod där du skriver in bokspecial och klickar på OK. Du kan ändra här för att komma åt funktionen för förenklat årsbokslut, men ändringen här ger exempelvis ingen effekt på kontoplanen. Det är också så att om det skulle vara en ekonomisk förening du har så får du inte göra ett förenklat årsbokslut.

 • Tack, jag kollar upp detta.

 • Mindre handelsbolag får - om jag förstått rätt - göra förenklat bokslut, men kan inte eftersom inga anvisningar fastställts hur detta skall gå till. Något absurt men kanske korrekt?

  När jag läser ovanstående indikeras att BL Admin kan "luras" göra sådant bokslut om företagsuppgifterna ändras (tillfälligt tänkte jag mig). Till skillnad från frågaren ovan får ju bolaget göra förenklat bokslut. Rätt uppfattat?

  Om korrekt och rätt uppfattat - hur göra?

  Med vänlig hälsning


 • Hej Jörgen,

  Ja det stämmer, programmet är iaf inte inställt så att du kan göra förenklat årsbokslut om företaget är kodat som Handelsbolag. Det går att koda om bolaget till enskild firma om du går till arkiv - systemunderhåll - rutinkod - skriv bokspecial - OK - bocka i enskild firma. Gör sedan en uppdatering av SRU-koderna via knappen Kontoplan - Mer - importera SRU-koder.

  M v h
 • Hej Anders

  Tack för snabbt svar.

  OK - om jag ställer in föregående räkenskapsår och gör som du skriver, kan jag alltså för handelsbolaget sedan direkt skriva ut ett förenklat årsbokslut samt specifikation för detta som efter delägarnas signaturer tål en granskning (utan att det står enskilt företag någonstans)?

  Och allt är som förut om jag sedan gör samma sak inkl uppdatering av SRU-koderna en gång till men i stället bockar i handelsbolag?

  Och förenklat är fortfarande tillåtet då i vårt fall omsättningen är mindre än 3 mkr och delägarna två fysiska personer?

  Med vänliga hälsningar


 • Hej!

  På blanketten kommer det stå enskild firma märker jag... Du får iaf ut siffrorna i respektive ruta, men om det är samma rutor för förenklat årsbokslut i ett handelsbolag är jag osäker på. Det går att koda om bolaget till ett HB sen igen och hämta SRU-koder på nytt.

  Om HB ägs av privatpersoner och har omsättning under 3 mkr får man göra ett förenklat årsbokslut.

  Det förenklade årsbokslutet består av en balansräkning och en resultaträkning. Det ska inte innehåller några tilläggsupplysningar.

  Bokföringsnämnden har som du nämner inte kommit med några anvisningar för hur det förenklade årsbokslutet i ett HB ska upprättas. HB står fortfarande utanför K1 så det är inte samma regler för FÅB i enskild som i HB. Det finns alltså inte regler för hur det ska se ut, bara att man får göra det... Det gäller alltså att hålla rätt på reglerna själva.

  M v h
 • Hej igen,
  tack för det. Verkar utomordentligt korkat att nämnden inte kan förklara ett förenklat bokslut, hur svårt kan det vara skulle mina barn säga. Vad är problemet?

  Men vilka regler skall man hålla rätt på? Inte lätt om det inte finns några. Om man bara skall presentera en balans- och en resultaträkning utan tilläggskommentarer. Det är väl bara att skriva ut rapporterna och skriva in dem på lämpligt sätt i en tom blankett från skatteverket?. Eller? Är det kanske jag som gör en lätt fråga svår? Eller en svår alltför lätt?

  Vänliga hälsningar
 • Hej Jörgen,

  Vad vi vet är det precis som du säger, balans- och resultatrapporter är det du behöver och kan ta ut från programmet. I övrigt hänvisar jag till Skatteverket.

  Lycka till!

  Med vänlig hälsning
  Johan Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.