Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur hanteras växa-stöd i programmet?

Den första januari 2017 infördes en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna (växa-stöd) för dig som är enskild näringsidkare och som anställer din första medarbetare. Den nya lagen gäller till utgången av 2021. Lagen gäller bara när du som näringsidkare har anställt din första medarbetare efter den 31 mars 2016.

Kommentarer

 • Reglerna innebär att du bara ska betala ålderspensionsavgift (10,21 procent) enligt socialavgiftslagen på den ersättning som betalas till din första anställda medarbetare. Anställer du fler personer betalar du vanlig arbetsgivaravgift för dem.
  För att uppfylla kraven ska anställning pågå i minst tre månader och arbetstiden ska vara på minst 20 timmar per vecka.

  Nedsättningen gäller bara den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Du kan få stödet under högst tolv månader.

  För den första anställda redovisas underlaget för arbetsgivaravgift i ruta 57 i Skattedeklaration. Arbetsgivaravgiften redovisas i ruta 58. Om lönen överstiger 25 000 kr ska du redovisa det som överstiger på följande sätt:

  • Födda 1952 eller senare: Den del av lönen som överstiger 25 000 kr redovisas i rutorna 55/56
  • Födda 1938 – 1951: Den del av lönen som överstiger 25 000 kr redovisas i rutorna 59/60.
  • Födda 1937 eller tidigare: Om din första anställda är född 1937 eller tidigare betalar du inte några avgifter för lön upp till 25 000 kr. Därför ska du varken redovisa underlag för arbetsgivaravgifter eller arbetsgivaravgifter för den anställda. Den del av lönen som däremot överstiger 25 000 kr ska du redovisa i rutorna 61/62.
  Arbetsgång
  1. Till att börja med behöver du göra inställningen för Växa-stödet på anställdakortet för din först anställda. Välj Uppläggning – Anställda – fliken Lön och skatt och sätt en bock i rutan Växa-stöd.
  2. När du registrerar lön för personen kommer programmet att ta hänsyn till detta och beräkna arbetsgivaravgiften till 10,21% (0% om personen är född 1937 eller tidigare), vilket du ser på  fliken Summering i löneregistreringen för den aktuella personen.
  3. När lönen uppdateras hämtas uppgifterna in på skattedeklarationen och redovisas i ruta 57 och 58.
  Du måste själv hålla reda på när du tillämpat växa-stödet i 12 månader, som är den maximala tiden, och därefter ta bort markeringen om Växa-stöd på din anställda.

  Kompletterande information om växa-stödet hittar du i manualen.
 • Hej,

  Tack för bra info men....

  Det är bara det att programmet BL Adm inte varnar oss för att den anställde inte har arbetat i tre månader innan vi ska/kan ansöka om växa stöd

  För att uppfylla kraven ska alltså anställningen pågå i minst tre månader men programmet verkar inte känna igen att anställningen inte har pågått i tre månader utan beräknade arb giv avg till 10,21%

  Det borde vara tämligen enkelt för era programmerare att ordna  Och om nedsättningen gäller bara den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad alltså Växa-stödet omfattar bara lönesummor upp till 300 000 kronor (25 000 kronor x 12 månader).

  Varnar programmet oss när max arbetsgivaravgifter med 63 630 kronor är uppnått?

  Tack på förhand
  Mark Timbrant
 • Hej,

  Programmet gör i dagsläget ingen varning för detta men jag tar det vidare som ett önskemål till våra programmerare.

  Med vänliga hälsningar
  Maja

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.