Hur räknas semesterdagar?

Jag förstår inte hur jag ska räkna semesterdagar i programmet. Har tittat på mallen under hjälp- mallar och blanketter, men vet inte om det blir rätt ändå när jag fyller i den.

Jag har nu fått ta över löner i ett ab som startade i feb. En började sin anställning då (på 35%) och frågan är då hur många obetalda/ betalda denna har rätt till där och då. Och när man kommer till 2015-04-01, vad händer då med semesterdagarna. Betalda/obetalda då intjänandeperioden varit två månader.

En annan fundering jag fått då jag studerat semesterdagar är om man säger att man jobbat ett helt år till den 2015-04-01, är det då man får alla 25 intjänade semesterdagar, eller ska man fylla dem på med betalda semesterdagar på lönebeskedet allteftersom året går så att det slutligen blir summan 25 den 1 april? Finns det någon formel för att beräkna hur många dagar man tjänar per månad? På företaget tillämpas månadslön.

Dessutom blir det någon skillnad i uträkningen för semesterlönen (semestertillägget) då företaget tillämpar 27 dagar sem istället för 25?

Kommentarer

 • Hej!
  Om man inte har sammanfallande intjänandeår med semesterår börjar man semesteråret med att fylla på under Uppläggning – Anställda – fliken Semester och ackumulatorer med nya betalda semesterdagar. Om den anställde har betalda dagar kvar att ta ut flyttas de över till sparade dagar. Om den anställde även har obetalda dagar anger du även det.

  Antalet betalda semesterdagar beräknar du med formeln:
  (Antalet anställningsdagar (kalenderdagar) under året – eventuella ej semesterlönegrundande frånvarodagar) / 365 x semesterrätten. Observera att antalet dagar alltid avrundas uppåt. Om den anställde inte har tjänat in betalda dagar upp till semesterrätten har den anställde istället rätt till obetald semester.

  Om du följer semesterlagen när du ska räkna ut den anställdes semesterlön kan du ha nytta av transaktionslistan. Den skriver du ut under Utskrift – Historik – Lönehistorik där du väljer Transaktionslista. Vid Datum anger du intjänandeåret i datumrutorna. Den lista du får ut innehåller en summering per anställd av alla lönearter som är använda under året.

 • Tack för svar!
  Har man redan vid anställningstidpunkten i februari rätt till obetalda semesterdagar (27 st) eller har man rätt till färre obetalda då? Hur räknas det ut? Läste någonstans att om anställningen började efter augusti så har man rätt till 5 st obetalda dagar tom 1 april. Kan det bli det rätta? Och sedan menar du att när det blir nytt intjänandeår så flyttas de över på sparade dagar (de dagar man hunnit jobba in alltså)?

  Har jag nu förstått det hela rätt om man varje månad måste räkna enligt formeln du angivit ovan och sen manuellt ändra i anställningskortet i programmet för varje anställd antalet betalda/obetalda dagar så att lönebeskedet stämmer?

  Och om man är anställd på 35% (med månadslön på ca 7000kr) har man då fortfarande rätt till 25 betalda semesterdagar? Då måste ju semesterlönen/per dag bli väldigt låg.

  Många frågor innan man får till det här rätt...

 • Hej

  Om du har en anställd som börjar i sept eller senare har den anställde endast rätt till 5 obetalda semesterdagar

  Men en anställd som börjar i augusti eller tidigare har rätt till 25 obetalda sem dagar enligt semesterlagen.

  Även en anställd med deltid har rätt till 25 dagar obetald semester. Och precis som du skriver blir semesterlön/dag mindre för betalda dagar eftersom sysselsättningsgraden är lägre.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.