Karensavdrag - behövs det?

Hej! Denna fråga ställs inte med hänsyn till COVID19, utan har funnits med oss sen länge. Vi bedriver ett kooperativ och vi anser att karensavdraget är en onödig bestämmelse som manar en att gå till jobbet trots smärre sjukdom för att undvika inkomstbortfall. Vi vill kunna stanna hemma vid sjukdom utan att behöva oroa oss för ett större inkomstbortfall. Vi är också bundna av GS kollektivavtal.

Min fråga är i alla fall: måste man använda karensavdrag? Går det att förhandla bort det och betala ut sjuklön direkt från första dagen?

Sen då en covid19-relaterad fråga: om ett företag inte använder sig av karensavdrag, hur blir det då med nu rådande bestämmelser ang. karensavdragsersättning och statligt stöd för sjuklönekostnader? Jag tänkte i och med att de satt en schablon på 700 kr för karensavdraget, vilket kanske överskrids om ett företag inte använder sig av karensavdrag.

Kommentarer

  • Hej,
    Den nya reglerna från 1 januari 2019 är det sjuklön från dag 1 och ett karensavdrag. Man måste inte göra ett karensavdrag som arbetsgivare, det går att betala sjuklön utan avdrag.

    När det gäller din redovisade sjuklön (+ sociala avgifter) som hamnar på ruta 499 i arbetsgivardeklarationen, så blir den för hög. Så här får du justera det beloppet själv, räkna fram det egentliga karensavdraget och justera ner beloppet som ska in i ruta 499. Vi rekommenderar inte att du använder schablonen 700 kr i detta fall, utan att du räknar på det faktiska karensavdraget.    Ingalill Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.