Till senaste kommentaren

Karensavdrag - bruten löneperiod (månadslön)

Vi har en löneperiod 16/1-15/2 2019 och en avvikelseperiod som är 16/12-15/1 2018/2019. Nu har vi en anställd med månadslön som varit sjuk 3 dagar under början av januari och programmet beräknar karensdag istället för karensavdrag.

Hur ska vi göra för att få karensavdrag i januari?

Kommentarer

 • Eftersom avvikelseperioden börjar under 2018 så hanterar programmet inte de nya reglerna, det gör det först i avvikelseperioder som startar under 2019. Därför måste ni hantera denna avvikelse manuellt.

  Låt avvikelserna karensdag, sjuklön och sjukavdrag ligga kvar men sätt värdena till 0,01 eller så lågt du kan. Detta är viktigt för att programmet ska kunna hålla reda på sjukfrånvaro för semesterberäkningen.

  Sedan måste ni komplettera sjuklönen med 275 ”sjuklön per timme” och då lägga in sjuklön för samtliga timmar den anställde varit frånvarande (nya reglerna säger ju från dag 1). Ni ska också registrera 274 ”sjukavdrag per timme” för samtliga timmar den anställde är frånvarande.

  Karensavdraget registreras med 263 ”karensavdrag månadslön” (finns att importera under Uppläggning – Lönearter – Mer – Importera lönearter). Kom ihåg att karensavdraget aldrig kan bli högre än den sjuklön som betalas ut i den aktuella sjuklöneperioden.  Om ni använder Procentregeln, bocka i "löneunderlag semesterberäkning procentregeln" på de treställiga lönearterna.

  BL Administration

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.