Karensavdrag

Hej
Behöver hjälp med Karensavdrag.
Vi har en anställd med månadslön på 23 000 kr som har varit sjuk den 4/1 och sedan 17-18/1. I "vanliga" fall skulle jag dra 2 st karensdagar och sedan sjuklön den 18/1. Hur skall jag tänka nu?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  I båda sjuklöneperioderna ska sjuklön betalas direkt dag 1. Till skillnad mot tidigare blir det alltså lite mer sjuklön som ska betalas. Men du ska även göra ett karensavdrag vid det första tillället, dvs. 4/1 mot den sjuklön du betalar ut. Och även 17-18/1 ska du göra ett karensavdrag mot sjuklönen.
  (Uppdaterad )
 • En anställd arbetar 75%
  Blir sjuk och går hem efter 4 timmar. Hur beräknar man sjukavdraget då?
  (Uppdaterad )
 • Hej Margareta,

  Sjukavdrag och sjuklön registreras för samtliga timmar och dagar som den anställde är borta. Om den anställde var borta fyra timmar ska sjukavdrag och sjuklön registreras för dessa timmar. Du ska även göra ett karensavdrag - här behöver du även se till att karensavdraget inte blir större än den sjuklön som betalas ut.

  Återkom om du har några funderingar!

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Behöver hjälp med ett sjukavdrag och sjuklön som inte ser rätt ut för en anställd. Personen arbetar deltid 80% fördelat på 4 hela dagar per vecka och ledig en dag. Hon är sjuk en av sina arbetade dagar.
  Beräknas då karensavdrag på 80% av dagen? Dvs 6,4%? Ska inte sjuklön och sjukavdrag utgå från samma beräkningsgrund? Dvs 6,4%. I det här fallet har personen fått sjuklön för 1,6 timme och sjukavdrag för 1,6 timme.
  Totalt är karensavdraget ca 1 500 kr, sjuklön ca 300 kr och sjukavdrag ca 370. Jag får inte ihop beräkningen!
  Tacksam för hjälp att bena ut!
  (Uppdaterad )
 • Hej Carin,

  Om personen har varit sjuk 1 dag då hon skulle jobbat 8 timmar så ska du göra sjukavdrag för 8 timmar och sjuklön för 8 timmar, samt 1 karensavdrag (som motsvarar 20% av en veckosjuklön). Om hon jobbar 32 timmar i veckan så ska karensavdraget motsvara 6,4 timmars sjuklön.

  Med vänlig hälsning,
  Malin Support
  (Uppdaterad )
 • Hej
  Om man blir sjukskriven till 50% hur beräknar jag karensavdraget för en anställd med månadslön? Personen var sjukskriven tidigare för drygt en månads sedan.
  (Uppdaterad )
 • Hej Sven-Erik,

  Karensavdraget blir fortfarande densamma oavsett till vilken grad man är sjukskriven, men får dock aldrig vara högre än själva sjuklönen.

  Med vänlig hälsning,
  Malin Support
  (Uppdaterad )
 • Hej,
  Vart kan jag se hur många karensdagar en anställd har kvar?
  J
 • Hej,
  Du kan ta ut en transaktionslista via Utskrift - Historik - Lönehistorik. Där väljer du den lönearten som är använd för karensadrag samt den anställde som det gäller. Där ser du hur många karensdagar som är registrerade på den anställde, programmet har ingen funktion som meddelar när den anställde har kommit upp i tio stycken avdrag under en 12-månadersperiod från det första karensavdraget.

  Vänligen
  Erika Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.