bokföra kassadifferens

Hej,
finns det något konteringsförslag på tvångsavstämning av kassadifferenser. Trots flera timmars avstämningsarbete hittar jag inte anledningen till differens på 1580. Ett icke avdragsgillt konto? 69xx?
Tacksam för hjälp

Kommentarer

  • Hej Ann,

    Om kassan är större än kassarapporten så är det troligen något som inte blivit inslaget i kassan och då är det en vanlig försäljningsintäkt och utgående moms som ska slås in. Har man två momssatser är det rimligt att fördela utifrån hur fördelningen är normalt, alternativt ta den försiktiga vägen och ta den högre momssatsen.    

    Om kassan är mindre än kassarapporten är det troligen ett felslag eller en felväxling, dvs ett fel av personalen. Kan man identifiera vad felet beror på kan en justering göras, men går det inte att identifiera felet så blir det knepigare om man ska följa de formella reglerna. Det finns avdragsregler vid stöld men inte vid kassabrister av annan orsak. Så en icke avdragsgill kostnad, t ex konto 6992, är lämpligt att använda i det fallet. Det kan ju också vara en stöld - av någon i personalen eller av en utomstående. För stölder finns en regel om rätt till avdrag för kostnaden (men ingen reducering av den utgående momsen), vilket bokförs på konto 6390, om förlusten är högst en normal dagskassa och en polisanmälan gjorts.

    M v h
    Anders Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.