Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Lönearter för förmån

Hej

Jag använder BL lön och ska vid nästa lön betala ut skattepliktig förmån (julklapp) till anställda. Jag hittar inget lämpligt konto upplagt för en sådan förmån i löneprogrammet och undrar hur jag ska göra för att lägga in det. Tacksam för hjälp med detta.

Vänligen

Kjell Eriksson
Kundnr. 256524

Kommentarer

 • Hej Kjell!
  Själva förmånsvärdet bokför man aldrig, utan det är det förmånsvärdet som är underlag för arbetsgivaravgifterna. Förmånsvärdet är inte en kostnad i företaget. Så på lönearten för denna förmån lämnar du tomt i konto-rutan. Kostnaden i detta fall är arbetsgivaravgifterna på förmånsvärdet som kommer att bokföras på konto 7510 och krediteras 2730.

  En del vill se förmånsvärdet i resultatrapporten för att kunna beräkna underlaget för arbetsgivaravgifterna. Då lägger man ett kostnadskonto både i debet och kredit-rutan.
  Det blir ett nollsummespel på resultatet, men man ser underlaget för arbetsgivaravgifterna direkt på dessa kostnadskonton i resultatrapporten.

 • Hej igen och tack för ett snabbt svar. Jag är med på det bokföringstekniska, men inte hur jag ska få in det på löneregistreringen. Jag lägger in månadslönen (040) och det är ju inga problem. Men jag vet inte hur jag ska göra för att få med 1000-lappen som ju inte ska "läggas på" månadslönen utan redovisas för sig. Det är ju viktigt så att programmet tar med det på skattedeklarationen. Det går ju inte att lägga in något utan att ange någonting i kolumnen för löneart.

  Vänligen
  Kjell Eriksson

 • För förmånen använder du en egen löneart som du ska koda enligt följande:

  • löneartstyp: förmånsvärde med tabellskatt
  • kontrolluppgift: annan förmån
  • arbetsgivaravgift: arbetsgivaravgift.

  På så sätt kommer programmet att ta hänsyn till förmånsbelopppet när skatt och arbetsgivaravgifter beräknas och redovisas på skattedeklarationen.

 • Ett stort tack för hjälpen.

  /Kjell

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.