Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kreditera felaktigt "momsad" kundfaktura

Hej

Har råkat få med moms på kundfaktura till utlandet. Kund har redan betalt denna så måste kreditera endast momsen. Är det ngt speciellt jag måste tänka på eller kan jag delkreditera momsen från den betalade fakturan men då se till att summan krediteras från utg. moms kontot 2610?
Hur gör jag i bokföringen då den ändå måste redovisas? eller kan jag gå in i den befintliga faktura verifikationen och ändra de olika posterna till vilket konto som "försäljning varor eller tjänster utland ej EU " ska räknas på? finns både varor och tjänster som fakturerats...

Kommentarer

 • Hej Mia,

  Du kan skapa en artikel som du döper till momsartikel, välj momskod 7 (momsartikel) under fliken redovisning och lager när du skapar artikeln. Efter detta kan du göra en faktura till kunden med denna artikeln där du anger beställt antal 1 och apris med -tecken framför beloppet som ska krediteras.

  Konteringen blir mot konto 2610 när du använder den artikeln. Det blir en momsdifferens i första verifikatet eftersom konto 2610 krediteras fast det är ett konto som säkert är kopplat till momsfri försäljning i ruta 35/36 i skattedeklarationen. Detta korrigeras dock i samband med kreditfakturan som bara avser moms, detta verifikat kommer också att visas med momsdifferens i momstransaktionskontrollen eftersom den bara innehåller moms och inget försäljningskonto.

  M v h

 • Tack för ditt svar. Har gjort som du skrev och det konterades mot momskontot.
  Har även ändrat produkternas kontering till försäljning utland ej EU... som jag redovisar i den periodiska sammanställningen/ kvartal till Sk V.
  Dock skedde denna försäljning i Q3 som redan är momsredovisad. Hur gör jag då? Måste jag göra en justering även till SkV?

 • Hej!

  Du behöver lämna in en justerad sammanställning till skatteverket i så fall.

  M v h

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.