Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Leverantörsreskontra - bara en journal fast fakturor i olika månader?

Jag har uppdaterat till version 2014.2.100 och nu får jag bara en journal fastän jag har fakturor i olika månader. Vad gäller här?

Kommentarer

  • Vad gäller alla faktura- och betaljournaler, så har vi gjort så när de uppdateras att posterna som ska ingå i journalerna sorteras i datumordning för att möjliggöra ett break vid ett månadsskifte och därmed få en journal per månad. När det gäller registrering av leverantörsfakturor har vi fått klagomål på att journalen inte är i löpnummerordning. Problemet ligger i grunden i att man inte alltid registrerar fakturorna i exakt datumordning och löpnummer är redan satt när man kommer till uppdateringen av fakturorna. Om de då inför uppdateringen sorteras i datumordning (och därmed får en verifikationsnummerordning i datumordning) så kommer löpnummer och ver.nummer inte i samma ordning.

    En faktor till som tillkommit är att man med Bokföringsnämndens nya allmänna råd ska kunna presentera verifikationer i den ordning de har registrerats och det gör man bevisligen inte om inte leverantörsfakturorna kommer i löpnummerordning. Därför har vi ändrat principen inför uppdatering av leverantörsfakturorna så att de inte sorteras i datumordning först. Men det innebär att man kan bryta journalen vid månadsbyte på samma sätt som tidigare eftersom man inte kan garantera att det inte hoppas fram och tillbaka mellan månaderna. Därför kommer nu fakturorna i en gemensam journal utan brytning vid månadsbyte.

    Ett undantag görs när man inte har uppdatering av bokföringen påkopplad, då sorteras fortfarande fakturorna i datumordning inför uppdatering och därmed kan vi skriva en journal per månad i den situationen. Där är ju inte bokföringen uppdaterad ännu så man bryter inte mot BFN:s allmänna råd. Bokföringen uppdateras ju då med en gemensam verifikation för månaden.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.