Till senaste kommentaren

Fel fakturanummer på manuellt registrerade kundfaktura

Har lagt in fel fakturanummer när jag registrerat en faktura - hur ändrar jag till rätt nummer?

Kommentarer

 • Hej Maria,

  Det finns tyvärr ingen funktion för att ändra på ett fakturanummer. Du kan makulera fakturan via kontroll reskontra (sök reda på fakturan och välj ta bort - skriv ut annulleringsdokument om du får en lucka i nummerserien), efter detta registrerar du om fakturan med rätt fakturanummer. Har du automatisk uppdatering till bokföringen aktiverat bör du inaktivera detta när du registrerar om fakturan, annars blir den bokförd två gånger.

  M v h

 • Hej
  Har lagt in fel fakturanummer när jag registrerat en faktura manuellt.
  1 ) Hur ser jag om jag har automatiskt uppdatering till bokföringen, så att jag inaktiverar denna ? ( det har jag nog , men var ändrar jag det ?)
  Så om jag förstår rätt, skall automatiskt uppdatering avaktiveras först,
  sedan så registrerar jag om fakturan med rätt fakturanummer.
  Efter det slår jag på automatiskt uppdatering igen.
  2) Vilka är fördelarna med att ha det på automatiskt uppdatering överhuvudtaget?

  -
 • Hej!

  1. Du ser detta under arkiv - företagsuppgifter - fakturering - rutan längst upp till vänster som heter automatuppdatering bokföring. Du kan först avföra denna felaktiga faktura, gå till knappen inbetalningar, markera fakturan och klicka på knappen avför så spegelvänds bokföringen, uppdatera sedan. Har du inte haft automatuppdatering till bokföring aktiverat så skapas en bokföringsorder efter journalen, den behöver inte bokföras eftersom du troligen inte bokfört den första bokföringsordern som du fick när du uppdaterade den felaktiga fakturan. Har du haft automatuppdatering till bokföringen aktiverat skapas en ny spegelvänd verifikation som "nollar ut" den första felaktiga verifikationen. Du behöver i det fallet bara registrera om den nya fakturan med rätt fakturanummer och uppdatera så bokförs den fakturan i ett nytt verifikat.

  2. Fördelen är att du slipper bokföra in fakturorna manuellt i verifikationsregistreringen, du sparar alltså en del tid. Det blir även en koppling från verifikatet till fakturanumret så att man i bokföringen enkelt kan se i verifikationstexten att detta verifikat kommer från fakturanr XXX. I faktureringen via knappen kontroll reskontra om du där söker fram fakturan så finns en kolumn för Ver.nr där man kan se till vilket verifikat fakturan är kopplad till.

  M v h
  Anders

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.