Till senaste kommentaren

moms vid import från och utanför EU

Hej!

Jag har i början av året tagit in varor från Ungern samt från Serbien. Nu när jag skulle göra momsredovisning inser jag att jag inte bokfört detta korrekt. Efter att ha läst har jag nu lagt upp konton för varuinköp Ungern (valde 4010, spelar det någon roll vilket kontonummer?)´, omvänd moms 2614 samt Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet 2644.
Ska jag nu helt enkelt beräkna momsen och bokföra den kredit på 2614 och debet på 2644? Och följdfråga - varför? min momsinbetalning kommer bli densamma, eller hur?

Nästa fråga är då inköpet från Serbien. Här ska det vara konto 2615 verkar det som eftersom det är utanför EU. Vad ska jag då ha för motkonto till detta? Som jag fattar det blir det en varukostnad för mig, ska man baka ihop allt och bokföra det på varukonto inköp Serbien typ. Kanske 4110 eller nått sånt.
Är importmomsen resultatpåverkande, en kostnad för mig?
Tacksam för svar snarast

Kommentarer

 • Hej Lars,

  Momsen blir ett nollsummespel men ska enligt skatteverket redovisas på dessa inköp.

  EU-inköpet behöver du ha ett separat konto för, 4010 fungerar bra såvida du inte bokför Svenska inköp på det kontot, du får i så fall skapa t.ex. konto 4011 för EU-inköp. Koppla EU-inköpskontot till ruta 20 i momsdeklarationen genom att gå till menyn uppläggning - momsuppgifter - skattedeklaration - skriv in kontonumret i ruta 20. Den fiktiva momsen som ska bokföras görs mot 2644 i debet och 2614 i kredit, du får alltså vare sig tillbaka moms eller behöver betala in moms men inköpen redovisas till skatteverket.

  När det gäller hantering av importmoms, se länken nedan, längst ner finns konteringsexempel.

  https://support.bjornlunden.se/guide/hantering-av-importmoms

  M v h
 • Tack för snabbt svar!
  Hänger inte 100% med i konteringsexemplet dock. Det är väl detta med fiktiva konton som känns förvirrande. Men ska detta göras som en egen verifikation eller tillsammans med ver. för köpet/fakturan?
  Och konto 2645 ska kopplas till ruta 48 i skattedeklarationen då?
 • Hej!

  Den fiktiva EU-momsen på 2644/2614 ska bokföras i samma verifikation som fakturan. Konto 2645 ligger normalt med i ruta 48, om inte kan du lägga till det.

  Varuinköpet från land utanför EU bokför du på eget inköpskonto, t.ex. 4545, det kontot ska inte kopplas till någon ruta i momsdeklarationen. När inköpsfakturan kommer bokför du den mot 4545, det görs sedan en verifikation till när importmomsen ska bokföras, se mer information i länken nedan samt bokföringsexempel längst ner.

  https://online.blinfo.se/ViewLimitedArticle.do?number=webb%7Conline%7C1%7C15:23

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.