Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Mycket långsam säkerhetskopiering (intern som extern), tar ca 30 min, vad är fel?

Knr/licensnr 70299 (bokföring+, lev., lön & faktureringsmoduler. I bildfilen med bl.a. inskannade fakturor (2436 st) är det lagrat ca 373 MB, backupfilen är ca 350 MB. Hur kan backup-funktionen snabbas på?

Bifogade filer:

Kommentarer

 • Hej,

  Det första meddelandet du får brukar man få om man använder Panda Antivirus på datorn. Panda antivirus gillar av någon anledning inte vår säkerhetskopiering, men meddelandet brukar oftast göra så att kopieringen inte blir utförd snarare än att den gör att säkerhetskopieringen blir långsam. Men för att komma runt det är iaf lösningen att lägga till undantag i Panda antivirus för vårat program och för den sökväg man försöker spara säkerhetskopian på.

  Sen så är det så att har man många filer i undermapparna i FTG-mappen som exempelvis många bildfiler som i ert fall så blir säkerhetskopieringen långsam som följd.
  Alternativet här är väl att gå över till SQL-server för databasen istället för Access. Då kommer bildfilerna lagras i databasen istället för i undermappen Bildfiler. Då kommer visserligen databasfilen bli större men det kan programmet hantera snabbare när det gäller säkerhetskopieringen än den kan när det finns många enskilt liggande filer.

  MVH

 • Är det tillräckligt med Microsofts gratisversion av SQL-databashantering Express (upp till 10 GB)?

  Vi behöver ytterligare en extralicens för BL, vi har f.n. BL bokföring+, fakturering, leverantör och lön, vad kommer en extralicens att kosta per år, alt. om det är en engångsavg?

  Microsofts Express innehåller; Entry-level, free database that is ideal for learning and building desktop and small server data-driven applications of up to 10 GB.

 • Vi har inte Panda antivirus/brandvägg, använder Norton Internet Security. Det är inte Norton Internet Security som gör packningen-lagringen långsam, jag har provat att packa-lagra med avstängt Norton antivirus & brandvägg, samma långsamma packning-lagring (ca 30 min). Vidare har jag lagt till att BL är undantaget i Norton för både antivirus & brandvägg, när Norton är i full drift.

  Det är nog som ert svar att mängden fakturabildfiler, ca 2100 st lagrat med 200 dpi pdf-filer, i kombination med Access-databaslagring, som gör att det blir långsamt.

  Processorkärnorna och RAM & swap-fil är inte speciellt nedlastat vid lagring.

 • Hej,

  Gratisvarianten SQL Express brukar fungera utmärkt i det allra flesta fall, det är ovanligt att databasstorleken kommer upp i ens 1 GB med användande av vårat program.
  Dock så verkar ni ha många bildfiler som kommer bakas in i SQL-databasen som kommer göra att storleken ökar snabbare än normalt men 10 GB ser jag väl inte som att det ska vara nån fara att den kommer upp i.

  En extra användare i programmet kostar 1500 kr i inköp samt 1500 kr i årlig support-/uppdateringskostnad.

  Gällande långsamheterna med backupen så är helt klart den största anledningen den stora mängden bildfiler och enda sättet att komma runt det skulle vara att köra just SQL-server för då lagras bildfilerna som information i databasen istället, vilket iofs ökar databasstorleken, men programmet tar snabbare backup på en stor databasfil än många enskilt liggandes bildfiler.

  Det är främst felmeddelandet på bild 1 vi sätter ihop med antivirusprogram och Panda Antivirus brukar vara orsaken till det angivna felmeddelandet men vi har även märkt att andra antivirusprogram kan skapa detta. Olika synk-/backupprogramvaror som också har en form av "livebevakning" av filerna har även en tendens att skapa detta felmeddelande tillsammans med vår säkerhetskopiering ibland och ibland verkar en avinstallation av det aktuella programmet krävas för att få bukt med det

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.