Nollning av konton och moms

Hej,
Jag har enskild firma med årsmoms och har några frågor:

 1. Jag är nästan klar med det förenklade årsboklsutet och bokför samtidigt som vanligt för 2015. 2014 har jag som Bokslut aktivt. Kommer programmet att automatiskt att tömma underkonton mot huvudkontot 2010 när jag stänger året?

 2. Undrar samma sak med momsöverföringen. Är det något som görs automatiskt?

 3. Ska jag bokföra årets resultat manuellt?

Mvh

Greta

Kommentarer

 • Hej

  1. Kontrollera under Uppläggning kontoplan på resp konto mellan 2011-2019 genom att markera och redigera - fliken extrauppgifter - fyll i konto 2010 i ruta Kontoavslut Årsbyte. När du sedan låser räkenskapsåret via knappen räkenskapsår - redigera aktuellt räkenskapsår - redigera inställningar för räkenskapsår - bocka i rutan räkenskapsår låst så kommer det att skapas ett verifikat för detta kontoavslut automatiskt på första dagen på kommande räkenskapsår. 

  2. Det beror lite på hur era inställningar i företaget ser ut. Kontrollera under Uppläggning - Momsuppgifter om Automatisk momsöverföring är ifylld. Resultatet blir per automatik bokfört när låsning av räkenskapsåret sker.

  (Uppdaterad )
 • Tack för ditt svar nu vet jag hur jag ska göra med momsen och resultatet. Men angående fråga 1 så har jag redan skapat ett nytt räkenskapsår och inte redigerat konton, går det att göra i efterhand?

  Mvh

  Greta

  (Uppdaterad )
 • Hej Greta

  Om du låser räkenskapsåret innan så kommer omföringen att ske.
  Är räkenskapsåret innan redan låst så får du låsa upp det under Aktivitet - Räkenskapsår - Redigera - Redigera inställningar för räkenskapsår. Och därefter låser du året igen för att omföringen ska ske.

  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.