Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Överföring av räntefördelning vid övertagande

Sonen har övertagit skogsgården i juli 2014. Fadern har ansamlat drygt 1 milj i pos räntefördelning och 164 tkr i Expansionsfond (tax 2014). Jag har för mig att sonen kan ta över dessa värden, stämmer detta? från och med denna taxering 2015 ?

Kommentarer

 • Hej,

  Om en enskild firma överlåts till en annan fysisk person genom gåva, arv, testamente eller bodelning får förvärvaren i vissa fall ta över överlåtarens sparade räntefördelningsbelopp. Enligt Skatteverket får det övertagna sparade räntefördelningsbeloppet inte räknas med vid förvärvarens beräkning av kapitalunderlag för det år då beloppet tas över. Det är enligt Skatteverket inte heller möjligt att utnyttja det övertagna beloppet samma år som det tas över eftersom räntefördelning bara får göras om kapitalunderlaget överstiger 50 000 kr.
  Dessutom ska mottagaren lämna blankett N7.

  Patrick Support
 • Två bröder har ärvt en skogsfastighet av sina föräldrar. De har inte deklarerat NE så det finns inte några ing.värden annat än tax.värdet 1993. Visst är det ok att använda BR och räkna fram räntefördelning från tax 1995?

 • Hej,

  ja, det ska gå alldeles utmärkt. Man räknar då fram den ackumulerade räntefördelningen från föräldrarna och för sen över den till bröderna som då också ska lämna en N7.
  Patrick Support
 • Jag och min bror har tagit över en fastighet efter pappas bortgång. Vi delade på fastigheten så han tog lantbruksdelen och jag den med skog. Nu är min revisor på mig om att det i gåvobrevet ska stå hur räntefördelningen ska delas, medan hon på banken som skrivit gåvobreven säger att vi får fördela det själva. Vad är det som gäller?
  L
 • Hej,

  Sparad räntefördelning fördelas utifrån hur ni fördelat kapitalunderlaget för räntefördelning - så skulle det vara en 50/50-fördelning av kapitalunderlaget så tar ni över hälften vardera av räntefördelningen. Ni använder blankett N7 för att visa övertagen räntefördelning.
  Ulf Support
 • Hej
  Jag och syskon har övertagit en skogsfastighet (lika delar) samt pos räntefördelning och skogskonton genom arv.
  Om vi nu (flera år efter arvet) säljer skogsfastigheten, ska våra ärvda skogskonton behållas och beskattas av oss då de tas ut. Får vi då även behålla och använda den pos. räntefördelningen?
  Villy
 • Hej
  Ja, skogskonton behålls och beskattas som näringsinkomst vid eget uttag. Den positiva räntefördelningen försvinner dock när fastigheten har sålts.
  Maria Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.