Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Så hanterar du företagskort med månadsfaktura

Om du har ett företagskort där dina inköp samlas på en månadsfaktura finns ett sätt att lösa detta i systemet. Det sätt vi föreslår nedan fungerar både för kontant/boksluts- och faktureringsmetoden då momsen ska redovisas direkt vid inköpet i båda fallen. Detta då kortköpet, senarelagd betalning till trots, klassas som ett kontant inköp.

Kommentarer

 • 1 - Lägg upp betalkonto
  I administratörsgränssnittet skapar du ett nytt betalkonto. Vi föreslår att du lägger upp konto 2490 och döper detta till "Företagskort" eller liknande. Du kan läsa mer om hur man lägger upp nya konton här.

  2 - Registrera kortköpen
  I appen registreras varje kortköp som en kostnadshändelse. Välj då "Företagskort" som betalkonto. En skuld bokas då upp gentemot kortföretaget. Ett materialinköp på 1000:- skulle då exempelvis få följande kontering:

  2490 - Kredit - 1000
  2641 - Debet - 200
  4010 - Debet - 800

  3 - Betala samlingsfakturan
  När samlingsfakturan kommit och betalats ska en händelse skapas i administratörsgränssnittet. Detta görs via händelsevyn där man uppe i det högra hörnet väljer Skapa övrig händelse och sedan Övrigt. Via "Välj fil" väljs underlaget in. Fakturan ska alltså inte registreras in som en kostnad av appanvändaren, detta är redan gjort då köpen gjordes. Döp händelsen till t ex "Betalning av kreditkortsfaktura", sätt datum, ange belopp, samt kontera händelsen. Välj sedan att spara. Konteringen bör se ut tex som enligt nedan:

  1930 - Kredit - 1000
  2490 - Debet - 1000

  4 - Hantera eventuell kreditavgift
  Om fakturan innehåller en kreditavgift skapar du en separat kostnadshändelse för denna med betalsättet bank.

 • Ett litet problem som uppkommer med detta upplägg är när banken gör öresavrundning på samlingsfakturan. Hur gör man då?
 • Hej,

  Du bör hantera detta som den eventuella kreditavgiften, dvs som en separat kontohändelse. Alternativet är dock, för jag gissar att det i det här fallet handlar om väldigt små pengar, att du bortser från avrundningen och hanterar den i ditt bokföringsprogram i samband med att du gör avstämningen på konto 1930.
 • Hej! Ser att inlägget är från 2016, visst fungerar detta fortfarande även om en använder kontantmetoden? Jag vill inte bokföra min kreditkortsfaktura i ett enda verifikat då jag har många olika sorters kostnader och blandat momsfri och momsgiltig verksamhet vilket innebär att inte alla köp ska lyftas moms, och vissa är köp från utlandet med omvänd moms etc. Jag utgår från att jag då registrerar varje kortköp med sitt respektive kvitto och sin respektive moms när jag bokför köpet på konto 2490?
  Linn O
 • Hej,

  Ja precis du har helt rätt.

  Ha en bra dag!
  Jesper Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.