Till senaste kommentaren

Så här bokför du om kunden stryker faktureringsavgiften

Om kunden själv korrigerar priset för faktureringsavgifter mm är det korrekta sättet att hantera korrigeringen att utfärda en kredit­ faktura på det aktuella beloppet.

Kommentarer

 • Det gäller naturligtvis om du anser att kundens reduktion är korrekt. Även om inte kunden har gjort det måste du själv korrigera moms­ beloppet. Du minskar intäkten med det avdragna beloppet exklusive moms på samma intäktskonto som du krediterade fakturerings­ avgiften på när du bokförde fakturan.

  Bifogad fil:

  Exempel: Kunden betalar fakturan till ditt plusgiro [1920] men låter bli att betala faktureringsavgiften på 40 kr så att bara 3 810 kr betalas. Kunden har inte sett att det var moms på faktureringsavgiften. Kundfordringen [1511] bokas bort med 3 850 kr liksom faktureringsavgift [3540] med 32 kr och moms [2611] med 8 kr. Underlaget för bokningen blir den kreditfaktura som företaget ställer ut med anledning av krediteringen.

  Även om inte kunden har gjort det måste du själv korrigera moms­ beloppet. Du minskar intäkten med det avdragna beloppet exklusive moms på samma intäktskonto som du krediterade fakturerings­ avgiften på när du bokförde fakturan.

  Kunden stryker faktureringsavgiften och minskar momsen

  Bifogad fil:

  Exempel: Här har kunden förstått att det är moms på faktureringsavgiften och dragit av 50 kr så att inbetalningen till plusgirot [1920] blev 3 800 kr. Kund­ fordringen [1511] bokas med 3 850 kr liksom faktureringsavgiften [3540] med 40 kr. Momsen [2611] på faktureringsavgiften korrigeras med 10 kr. Underlaget för bokningen blir den kreditfaktura som företaget ställer ut med anledning av krediteringen

 • Hur bokför man en kreditfaktura som även innehåller MOMS?
  Jan Flyckt
 • Hej,
  Tvärtom! 1510 i kredit, 3XXX och 2610 i debet.

  mvh,
  Tobias Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.