Välkommen till Björn Lundéns forum för frågor & svar! Här hittar du svar på dina frågor dygnet runt och året om – men du kan även skriva nya frågor till oss, samt bifoga filer, mm.
Vi svarar dig varje vardag kl 09.30 - 16.00.
Ditt meddelande publiceras i forumet efter vi förmodererat det. Och om du inte vill att ditt meddelande ska vara publikt kan du skriva det i ditt meddelande.
Vi förbehåller oss rätten att redigera eller ta bort känslig information.
Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 30 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.
Vårt mål är att vad du än undrar över när det gäller ditt företagande så ska du kunna få information och verktyg från oss. Det kan vara i någon av våra många böcker eller e-böcker, genom våra dokumentmallar, i något av våra ekonomi- eller skatteprogram, med hjälp av någon av våra appar eller webbtjänster, genom vår frågeservice eller på någon av våra kurser eller webbkurser.
Korttidsarbete är ju väldigt nytt än och alla regler är inte riktigt klara hur allt ska fungera. Det vi vet är att semester ska betalas ut på den ordinarie lönen om du har semesteravtal Månadslön med semestertillägg. Om du har anställda med procentregeln så finns möjligheten att semesterunderlaget kommer beräknas på den lägre lönen.Om du har kollektivavtal så får du kolla här vad de säger om detta. Vi kommer använda samma lönearter som vanligt vid uttag av semester eftersom du kör Lön Plus och använder dig av avvikelser då. Men eftersom de anställda ska ta ut semester i juli så har vi kanske mer svar då. Tänk på att intjänandeåret är ju passerat då (31 mars), om du följer semesterlagen, så dagarna är ju värda efter det intjänandeåret.
Mvh Hanna
Jag hörde att du fått hjälp på telefon, men det finns säkert fler med samma funderingar :-)
Du behåller samma schema på de anställda och registrerar arbetsminskningen med en löneart, alternativt en avvikelse om du använder Lön Plus. Här kan du läsa mer i vår manual kring hanteringen av Korttidsarbete
Även semester hanteras som vanligt och det blir ingen förändring av kvoten.Här har vi samlat information om Frånvaro vid korttidsarbete
Med vänlig hälsning
Om jag har ansökt om semester innan permitteringen så går det 5 semesterdagar för en veckas ledighet.
Vi har tre veckor under sommaren då vi stänger kontoret, hmmm ska jag dra 4 dagar eller 5 dagars semester. Jag antar att det är 4 dagar…
Det känns lite konstigt och luddigt, det var därför jag undrade hur det skulle hanteras. Inte utskrivet i klartext i det material som det länkas till, men å andra sidan kanske det inte är något man vill skriva ut heller?
Hej Hanna,

Så här skriver SRF konsulternas branschkod angående semester vid korttidsarbete:
Med vänlig hälsning
Mvh Hanna
Appropå ovanstående diskussion. Jag antar att en anställd inte kan vara permitterad samma dagar som hen har semester. Eller stämmer inte det?
Dvs om den anställde tar ut 5 semesterdagar en vecka , då räknas väl inte någon av dessa dagar som permitterade? Så ska man komma upp i en permitteringsgrad på exempelvis 40% under en period och den perioden även innefattar semesterveckor med full semester (5 dagar/vecka) så måste de veckor som inte har semester ha en högre permitteringsgrad än 40%. Stämmer det? Det var lite oklart för mig i diskussionen ovan så därför vill jag gärna ha svar.
Med vänlig hälsning
När det kommer till tolkningar av regler så måste vi hänvisa till Tillväxtverket, då det inte är helt glasklart hur reglerna ska tillämpas och vad som gäller vid t ex semester. Så kontakta Tillväxtverket eller om du har någon branschorganisation som kan hjälpa dig.