Till senaste kommentaren

Semester under korttidsarbete

Hej, hur fungerar det med korttidsarbete och lön under semester? Om vi permitterar på 20% from idag och så tar den anställde semester tex i juli. Vilken lön ska vi betala ut? Ordinarie lön eller reducerad lön. Några speciella lönearter som ska användas eller annat att tänka på?

Kommentarer

 • Hej Hanna,

  Korttidsarbete är ju väldigt nytt än och alla regler är inte riktigt klara hur allt ska fungera. Det vi vet är att semester ska betalas ut på den ordinarie lönen om du har semesteravtal Månadslön med semestertillägg. Om du har anställda med procentregeln så finns möjligheten att semesterunderlaget kommer beräknas på den lägre lönen.Om du har kollektivavtal så får du kolla här vad de säger om detta. Vi kommer använda samma lönearter som vanligt vid uttag av semester eftersom du kör Lön Plus och använder dig av avvikelser då. Men eftersom de anställda ska ta ut semester i juli så har vi kanske mer svar då. Tänk på att intjänandeåret är ju passerat då (31 mars), om du följer semesterlagen, så dagarna är ju värda efter det intjänandeåret.
  Ingalill Support
  (Uppdaterad )
 • Hej, fortsätter lite på samma tema. Om jag är permitterad på 20% eller 40% och tar ut en semesterdag, blir det då en semesterdag med kvot dvs 1,25 dagar vid 20% permittering och 1,667 dagar vid 40%. Om det är semester med kvot, behöver jag göra någon inställning i programmet för att det ska fungera, nytt schema kanske?
  Mvh Hanna
  (Uppdaterad )
 • Hej Hanna,

  Jag hörde att du fått hjälp på telefon, men det finns säkert fler med samma funderingar :-)

  Du behåller samma schema på de anställda och registrerar arbetsminskningen med en löneart, alternativt en avvikelse om du använder Lön Plus. Här kan du läsa mer i vår manual kring hanteringen av Korttidsarbete

  Även semester hanteras som vanligt och det blir ingen förändring av kvoten.Här har vi samlat information om Frånvaro vid korttidsarbete

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Ja, vi kom fram till att om jag är permitterad på fredagar och tar en veckas semester så går det bara 4 dagars semester, måndag – torsdag.
  Om jag har ansökt om semester innan permitteringen så går det 5 semesterdagar för en veckas ledighet.
  Vi har tre veckor under sommaren då vi stänger kontoret, hmmm ska jag dra 4 dagar eller 5 dagars semester. Jag antar att det är 4 dagar…
  Det känns lite konstigt och luddigt, det var därför jag undrade hur det skulle hanteras. Inte utskrivet i klartext i det material som det länkas till, men å andra sidan kanske det inte är något man vill skriva ut heller?
  (Uppdaterad )
 • Hej Hanna,

  Så här skriver SRF konsulternas branschkod angående semester vid korttidsarbete:  Med vänlig hälsning

  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Aha, tack! Då får man alltså även full lön under semester. Det blir mycket pill med formler och beräkningar det här. Vi får hoppas att det inte varar allt för länge.

  Mvh Hanna
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Appropå ovanstående diskussion. Jag antar att en anställd inte kan vara permitterad samma dagar som hen har semester. Eller stämmer inte det?

  Dvs om den anställde tar ut 5 semesterdagar en vecka , då räknas väl inte någon av dessa dagar som permitterade? Så ska man komma upp i en permitteringsgrad på exempelvis 40% under en period och den perioden även innefattar semesterveckor med full semester (5 dagar/vecka) så måste de veckor som inte har semester ha en högre permitteringsgrad än 40%. Stämmer det? Det var lite oklart för mig i diskussionen ovan så därför vill jag gärna ha svar.

  Med vänlig hälsning
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  När det kommer till tolkningar av regler så måste vi hänvisa till Tillväxtverket, då det inte är helt glasklart hur reglerna ska tillämpas och vad som gäller vid t ex semester. Så kontakta Tillväxtverket eller om du har någon branschorganisation som kan hjälpa dig.

  Gunilla Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.