Till senaste kommentaren

Semesterersättning utbetald direkt på timlönen i Lön Plus

Jobbar du i Lön Plus och har tillfälligt anställda som ska få semesterersättningen utbetald direkt?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • I Lön Plus knyter du normalt de anställda till ett semesteravtal för att programmet ska kunna beräkna semester och du kan hantera alla avvikelser via kalendariet eller under knappen Avvikelser i Löneregistreringen. När det gäller timanställda som ska få sin semester direkt på timlönen så måste du sköta registreringen manuellt. Se först till att du valt "Inget" under Semesteravtal på "Anställdakortet", då beräknar inte programmet semesterskuld på dessa löner.

  Sen måste du arbeta med de treställiga lönearterna i löneregistreringen.
  Du kan koppla en löneart till en annan om du vill att programmet automatiskt ska beräkna och lägga till en rad för semester när du betalar ut timlön till tillfälligt anställda.

  Lättast är att kopiera lönearten för timlön. Högerklicka på lönearten och och välj kopiera löneart. Sätt ett valfritt ID (t.ex. "143" för att ha den tillsammans med övriga lönearter för semesterersättningar) och avsluta med OK. Markera lönearter och klicka på Redigera. Ändra sedan beskrivningen till exempelvis "Semesterersättning timlön". Formeln längst ner blir sedan timlönen (K2 = fältet för timlön på anställd) * den procentsatsen som gäller, alltså "K1*12%"

  För att koppla semesterersättningen till timlönen behöver du redigera lönearten för timlön. Klicka på rullistan "Kopplad" och välj lönearten Semesterersättning timlön. När du nu registrerar timlön och går vidare med enter-tangenten kommer nu semesterersättningen upp automatiskt.

  Du kan inte ha timlönen som en Fast lön på Anställdakortet som du har för övriga anställa som du hanterar via kalendariet och avvikelser. Då löser inte den kopplade lönearten för semester ut automatiskt. 

  Marie Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.