Utbetalning av utdelning

Hej!

Om utdelning ska betalas ut på tex 100.000kr, ska 80.000kr betalas ut till aktieägaren då eller 100.000? När betalas skatten?
Tack!

Kommentarer

 • Hej
  Egentligen så ska bolaget betala ut 100.000 kr till ägaren. Sedan ska ägaren deklarera utdelningen på K10-blanketten och betala skatten när Skatteverket har fattat sitt beslut om ägarens privata deklaration. Bolaget ska också lämna KU31 till Skatteverket för utdelningen.
  Olle Support
 • Hej!
  Om företagsägaren vill göra återbetalning av utbetalt utdelning, hur bokförs detta? får man göra? kan man upprätta detta i bokslutsdagen?
  V
 • Hej,

  En återbetalning hanteras normalt som en inlåning till bolaget (om man avser att återigen betala ut pengarna) eller som aktieägartillskott (som man skjuter till pengarna till bolaget). Det går alltså normalt inte att ångra en utdelning utan gjort är gjort så att säga. Bara om det handlar om en felaktig utbetalning kan beslutet återtas och ett utdelningsbelopp ångras/utbetalas. T ex om aktieägare klandrar ett felaktigt stämmobeslut om utdelning eller om ett beslut tagits om ett visst belopp men bolaget därefter felaktigt betalat ut ett högre belopp.
  Ulf Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.