Valutakonto

Med valutakonto avses ett konto i banken som redovisas i annan valuta än redovisningsvalutan, exempelvis ett Euro-konto i banken som används för att betala utländska leverantörer. Här beskriver vi hur du arbetar med valutakonton i bokföringen.

Kommentarer

 • När du arbetar med valutakonto, som är en funktion i Bokföring Plus, används funktionaliteten för antalsredovisning.

  Så här gör du:

  • Börja med att lägga upp det konto du ska använda för valutakontot under Uppläggning - Kontoplan. På fliken Extrauppgifter markeras Antalsredovisning och önskad valuta anges. Valutan måste vara angiven på ett korrekt sätt, dvs tre versaler A-Z, för att kontot ska betraktas som ett valutakontot. Exempelvis används EUR för Euro.
  • Valutan läggas upp med aktuell kurs under Uppläggning - Valuta, ange samma versaler som du angav på kontot enligt den fösta punkten ovanför.
  • Vill du ange en ingeånde balans på ditt valutakonto görs detta under Aktivitet - Ingående balans - IB huvudkonton där du har möjlighet att lägga in ett saldo även på Antal.
  • Om du anger ett valutakonto i verifikationsregistreringen får du upp ett särskilt fönster där du kan ange beloppet enligt den utländska valutan. Programmet gör då en automatisk omräkning till svenska kronor.
  • Kursjustering för valutakontot behöver göras på bokslutsdagen. Detta görs under Aktivitet - Verifikationsregistrering - Mer - Kursjustering valutakonton.
  • När du uppdaterar inbetalningar från kunder, eller utbetalningar till leverantörer på fakturor i annan valuta uppdateras även antal på kontot med det utländska beloppet om det konto betalning sker till/från är upplagt som ett valutakonto.
  • På dina bokföringsrapporter har du möjlighet att lägga in uppgifter om antal så att du kan få fullständiga uppgifter om dina valutakonton.

  Här kan du läsa mer om hanteringen av Valutakonto

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.