Till senaste kommentaren

Deltid 60 % och semesterersättning. Skall vedkommande ha full semesterersättning?

Hej!

Vi har en anställd som har jobbat 60 % i flera år. Jag tror jag har gjort fel när jag har betalat ut semesterersättning. Jag har gett full semesterersättning. Är det rätt? Man skall inte räkna ut en viss procentsats? Genomsnittlig sysselsättningsgrad? Vore bra om jag från och med nu gör rätt. Hur lång tid tillbaka i tiden kan man rätta eller få det vara som det har varit och göra rätt från nu?

MVH
Bigitta

(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej
  Om personen jobbat 60% regelbundet (dvs under intjänandeåret och även vid semestertillfället) så får man använda sig av sammalöneregeln, dvs att man behåller månadslönen och får ett tillägg per dag för varje semesterdag.

  Om personen inte har jobbat i samma omfattning så måste man använda procentregeln. Det innebär att man när intjänandeåret är slut summerar hur mycket personen har tjänat in och multiplicerar det med 12% (eller om man har en högre procentsats). Den summan divideras sedan med antalet intjänade semesterdagar.

  Om det skulle visa sig att ni betalat ut en för hög ersättning så får ni bara begära tillbaka pengarna om den anställde borde ha förstått att denne fått för mycket utbetalt. I ert fall anser jag att det inte är speciellt tydligt.

  (Uppdaterad )
 • Hur gör man med en person som har jobbat 100% och detta semesteråret så är det 50%? När jag använder 0,8% lönearten så räknas det på den nya 50% lönen. Är det verkligen rätt eller ska det bli utbetald semester efter 100% lönen fastän den anställde nu jobbar 50%? Semestern är ju intjänad med 100%ig lön...

  Hur ska det vara?

  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Om du har jobbat heltid under intjänandeåret ska semesterlönen beräknas efter heltidslönen. Det gäller både daglönen och semesterlönetillägget. Du bör alltså lägga upp lönearter som gör beräkningar efter heltidslönen och inte deltidslönen.

  Jörgen Support
  (Uppdaterad )
 • Hej jag jobbar 60% och gjort i 2 år samma tider . Vad har jag för semester rätt då?? Idag drar de 1.66 varje gång jag tar ut en dag  samma om jag är tjänstledig 1 dag så betalar jag mer en jag tjänar. Så jag förlorar på att vara ledig och ha semester
  Annemarie
 • Hej Annemarie,

  Vänligen återkom med ditt kundnummer så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Hej,
  Vi har en anställd som hade sin provanställning hos oss på 100% April 2022 - Sep 2022 och påbörjade en ny anställning på 50% Oktober 2022 - Maj 2023.
  Under hans anställning oktober 2022 - Maj 2023 så jobbade han i vissa veckor extra som timanställd vid behov utöver hans fasta tjänst på 50%

  Enligt hans anställningsavtal så tillämpas INTE förskottsemester.
  Hur beräknar jag hans semesterersättning?

  Jacob
 • Hej Jacob,

  Vänligen återkom med ditt kundnummer så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.