Efterskänkning av semester
Hej! Jag har en man som jobbar 2009-02-01 -- 2016-07-31. Han har tagit ut 25 dgr varje år utom i år då han tagit ut 7 dgr. Vi har inget kollektivavtal. Jag får det till att han tjänat in 163 dgr men tagit ut 182 dgr. Måste vi efterskänka de 21 dgr som han tog ut för mycket år 2009? Isåfall hur räknar jag ut semesterlönen för i år. Blir det intjänade 9 för i år - 7 uttagna dagar i år = 2 dgr semesterlön? Han skall väll inte få ut 25 dgr - 7 dgr = 18 dgr semesterlön ? tacksam för hjälp med uträkning.
Följ inlägget
0
följare
Hej,
Om ni inte har kollektivavtal eller på annat sätt reglerat förskottssemester säger semesterlagen att man bara får avräkna förskottssemester från de senaste fem åren, äldre förskottssemester måste alltså efterskänkas. Och man får som arbetsgivare bara kvitta mot intjänad semester såvida inte den anställde går med på att kvitta mot intjänad lön. Finns det kvar förskottssemester efter kvittningen mot intjänad semester och den anställde inte går med på kvittning mot lön får man överväga om man ska ta till indrivning. Erfarenhetsmässigt efterskänker dock arbetsgivare ofta eftersom man får se det som en medveten risk av en arbetsgivare att ge förskottssemester.
Så om vi efterskänker hans 21 förskotts dgr skall han få ut den intjänade semester från fjol i pengar fastän han tagit ut 25 dgr varje år men endast 7 dagar i år.så han får ut pengar 18 dgr + det som han tjänat in efter 1 april i år = tot
alt 27 dgr. Rätt tänkt eller kan man räkna bort dom 21 dgr från dessa dagar.
Sen har anställningen ändrats underanställningstiden till att övergå till moderbolaget istället kan detta göra någon skillnad när man räknar tiden för efterskänkning?
Hej,
De 21 dagarna ska inte avräknas eftersom de gavs i förskott för mer än 5 år sedan, dvs han ska få ut för sina 27 dagar. Att anställningen flyttats inom koncernen påverkar inte utan då följer anställningstid osv med.
Vid övergång av verksamhet följer alla med, dvs det anses vara en och samma verksamhet som du varit anställd i. Så alla arbetsrättsliga förhållanden är lika efter övergången.