Till senaste kommentaren

Har du rätt till regionalt stöd och den tillfälliga nedsättningen av Sociala avgifter (pga Corona)?

Hur ska du göra om du vanligtvis har rätt till regional nedsättning av sociala avgifterna och nu också ska använda dig av den nedsättningen som alla får nu i Coronatider?

I företagsuppgifterna i löneprogrammet har du markerat "Regionalt stöd" sedan tidigare. Den markeringen ska du behålla eftersom du har rätt att få regionalt stöd för de löner som överstiger 25000 per anställd. Den tillfälliga nedsättningen av sociala avgifterna gäller löner upp till 25000 kr per anställd.

För löner gjorda i mars 2019
Normalt hanterar programmet detta men nu när du redan gjort lönen för mars och reglerna har kommit efter det så kommer du att bli tvungen att justera lite när du kommer till skatteverket.

Du ska alltså behålla inställningen för Regionalt stöd samtidigt som du klickar i bocken för Växastöd på de 30 anställda du valt ut och sen skapa AGI-filen.
Den kommer att gå bra att ladda upp till skatteverket men du får en varning att beloppet för regionalt stöd är fel.

På fältet i underlag för Regionalt stöd måste du justera beloppet i ruta 471. Du måste alltså dra av löneunderlaget för den tillfälliga nedsättningen av sociala avgifterna (upp till 25000 per person) och ha kvar mellanskillnaden i rutan. Avdraget för regionalt stöd (ruta 476) beräknas till 10% av underlaget i ruta 471 men maximalt 7100 kr.

Kommentarer

  • Hej
    Förvirringen är total ang nedsättningen av Sociala avgifter pga Coronan! I alla fall för min del. Är detta en generell nedsättning eller gäller den endast ftg som drabbas hårt av Coronan?? Jag tycker inte det framgår, kan vara jag som inte förstått. Finns det restriktioner som man bör överväga? Tex om ftg tänkt sig en aktieutdelning? Viktiga frågor och kan ju ha besvarats av er tidigare...

  • Hej Bibbi,

    Alla företag får nedsättning av sociala avgifter till 10,21% för löner upp till 25.000 kr., löner över 25.000 kr är det normala 31,42% i sociala avgifter. Så det är lika för alla. Däremot kan man ha regionalt stöd i ett företag i vanliga fall, där man redan idag får en reducering av arbetsgivaravgiften, och det är det svaret vi publicerat i frågan som du svarar på - kanske därför du blir förvirrad.
    Ingalill Support
  • En kund till mig som enbart arbetar internationellt som specialistkonsult har efter februari varit helt utan uppdrag. Därför valde han till en början att avstå lönen i mars. Nu undrar han, om man gör en retroaktiv lön för mars, om han kan yrka nedsättning av sociala avgifter?
  • Hej,

    För att kunna få del av nedsatta arbetsgivaravgifter kan en retroaktiv lön göras för mars och AGI rättas. Om han däremot skulle ansöka om stöd för korttidspermittering kan vi inte lämna något säkert svar kring hur det skulle bedömas av Tillväxtverket.
    Ulf Support
  • Hej,
    En kund till mig har anställd en person med lönebidrag. Första lönen betalades ut i april. Får de också nedsättning av arbetsgivaravgiften?
    Frågade Arbetsförmedlingen, men de visste inte. Svaret var att bidraget endast räknas på bruttolönen.
  • Hej,

    Ja, man får nedsatta arbetsgivaravgifter även på löner som man därefter får lönebidrag för.
    Ulf Support
  • Hej
    Kan företagsledaren ta aktieutdelning om man "tar bort" hans ansökan om korttidsarbete, och betalar tillbaka erhållen avgift för honom?
  • Hej Eva!

    Ja, om företaget inte uppfyller kraven för allvarliga ekonomiska svårigheter kommer stödet att få betalas tillbaka. Men tänk på att det då även gäller för eventuella andra anställda i bolaget.
    Bjorn Lunden
  • Gäller det fortfarande med nedsatt arbetsgivare aviften eller det är slut?
  • Det gäller ej längre, det var bara perioden mars-juni som det gällde.

    Med vänliga hälsningar,
    Angelica Support
  • hej, jag undrar vart i BL lön man bockar man att personen jobbar i ett stöd områden.
    Jag ser i programmet att det finns växa-stöd och allt annat för utom regional stöd.
  • Hej,
    Under arkiv - företagsuppgifter - lön hittar du en lista där du kan bocka i regionalt stöd.
    Man bockar i på företagsnivå om regionalt stöd ska gälla, men sen markerar man på individnivå om någon inte ska ingå beroende på var de jobbar någonstans.

    Återkom vid vidare funderingar!

    Med vänlig hälsning
    Madelene Support
  • Hur gör man om en anställd arbetar både i stödområde och utanför tex 80 % i stödområdet och 20% i annat område?
    Karin
  • Hej Karin,

    Det finns ingen funktion som hanterar detta, så i de fall övriga löner inte uppfyller maxkvoten för underlag regionalt stöd så behöver detta justeras manuellt hos Skatteverket.

    Med vänlig hälsning
    Johan Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.