Hur ska vi hantera sjukfrånvaro, vab mm vid korttidsarbete?
Information är hämtad från;
- SRF Konsulternas branschkod vid korttidsarbete
- Försäkringskassans frågor och svar om VAB
- Tillväxtverket
Enligt SRF konsulternas branschkod ska sjukfrånvaro vid korttidsarbete registreras utifrån ordinarie schema, alltså som om den anställde inte hade varit korttidspermitterad. Dock kan sjukperioden endast starta en dag som den anställde var förlagd att arbeta. Sjukavdrag görs som vanligt för en sammanhängande period, alltså även för arbetsfria dagar.
Detta innebär att om en person blir sjuk en vecka där den skulle ha arbetat 16 av sina 40 timmar pga korttidsarbete så registreras alla 40 timmarna som sjukfrånvaro (om den anställde var förlagd att arbeta redan första dagen).
Dock ska sjukavdrag, sjuklön och karensavdrag baseras på den för korttidsarbete reducerade lönen, vilket också är så som vi hanterar det i programmet under förutsättning att man följer våra instruktioner i manualen för detta. Läs mer om hur du hanterar korttidsarbete
här.
VÅRD AV BARN, FÖRÄLDRALEDIGHET
Enligt ett svar på Försäkringskassans sida om VAB i coronatider framgår att den anställde vid ansökan anger den tid som hen faktiskt behövt avstå arbete, kontra arbetstid enligt ordinarie schema. SRF Konsulternas branschkod säger att arbetsgivaren bör göra avdrag för samma tid som den anställde kommer söka ersättning för hos Försäkringskassan.
Exempel 1; Arbetsförläggning tisdag och torsdag och arbetsbefriad övriga dagar. Då ska VAB anmälas endast på dagar man skulle ha arbetat, alltså inte på ngn av de arbetsbefriade dagarna. Till försäkringskassan anmäls 8 timmars VAB av en 8 timmars dag. Avdraget på lönen blir således också 8 timmar.
Exempel 2; Arbetet är förlagt över flera dagar, t.ex. 4 timmars arbete måndag till torsdag, arbetsbefriad resten. Den anställde anmäler VAB en dag då denne skulle ha arbetat. Till Försäkringskassan ska hen då anmäla att hen avstått arbete 4 timmar av en 4 timmars arbetsdag, dvs den arbetstid man har enligt förläggningen av korttidsarbetet. Arbetsgivaren bör således också göra avdrag för 4 timmars VAB den dagen.
ÖVRIG FRÅNVARO, INKL SEMESTER
Semester och annan frånvaro ska hanteras som vanligt utifrån ordinarie arbetsschema som om den anställde inte hade varit korttidspermitterad, medan avdrag görs utifrån den för korttidsarbete reducerade lönen.
Intjänad semesterlön påverkas dock inte av löneminskningen.
REGISTRERING AV NEDSÄTTNING TIMMAR VID KORTTIDSARBETE (t.ex löneart 700, 710)
Här ska man registrera de timmar man är arbetsbefriad pga korttidsarbete, om man i stället registrerar frånvaro den tiden (sjuk, semester) ska inte de timmarna räknas med i de arbetsbefriade.
Följ inlägget
0
följare
Eftersom att den anställde blev sjukskriven innan korttidspermitteringen påbörjades
så redigeras sjukskrivningen efter ordinarie arbetsschema, det vill säga den man hade innan man blev korttidspermitterad. Om den anställdes arbetsförmåga är nedsatt med 100% ska du fylla i omfattning av sjukpenning till 100%.
I detta fall är det alltid bra att kolla med försäkringskassan hur dom vill ha det inrapporterat, dom vill även ha information om att ni fått statligt stöd då det har betydelse för den sjukpenninggrundande inkomsten och den anställdes sjukpenning.
Med vänlig hälsning
Hej, ja du ska lägga in på även de "lediga dagarna" för att du ska få en sammanhängande sjuklöneperiod.
I övrigt hänvisar vi till försäkringskassan, eventuella kollektivavtal och srf:s branchkod.
Ha en trevlig kväll
Vi har en person person som vabbat en dag och varit sjuk en dag - som hen skulle ha arbetat.
Hur påverkar det i slutändan den totala arbetade tiden för att få det stöd som företaget ansökt om ?
Alltså - bör personal som är frånvarande dagar med arbetstid, arbeta mer när hen är åter i tjänst för att det ska gå ihop i slutändan?
Det blir färre timmar som hon är "arbetsbefriad pga korttidsarbete", alltså färre timmar ni rapporterar in och ska få bidrag för.