Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan man få semesterdagarna utbetalda som pengar istället för ledighet?

Hej! Har en kund som undrar om hennes anställda får ta ut semesterdagar i pengar istället för ledighet? Den anställde har varit föräldraledig i ett halvår och har 27 intjänade semesterdagar. Den anställde vill ta ut 15 semesterdagar i pengar. De har inget kollektivavtal. Vad är det som gäller här?

Kommentarer

 • Hej Terese,

  Först måste man titta på hur många dagar den anställde tjänat in till nästa år. Säg att det är 15, då måste man först se till att föra över dagar så att den anställde har 25 dagar till nästa semesterår. I mitt exempel förs alltså 10 dagar av de 27 över till nästa år. Därmed kan man betala ut 17 dagar i pengar.

  M v h

  Anders Support
 • Tack för svar! Som det ser ut just nu har den anställde endast tjänat in en semesterdag (då denna varit föräldraledig en längre tid), men om denna fortsätter att arbeta full tid till mars nästa år så kommer denna att tjäna in 12 semesterdagar till, utöver sina redan existerande 27 betalda semesterdagar (inga semesterdagar uttagen detta år). Betyder det att den anställde kan ta ut EN semesterdag just nu i pengar eller kan denna ta ut tolv dgar i pengar? Om den anställde tar ut 12 st så får ju personen iaf ihop avtalade 27 dagar till nästa år OM denna arbetar full tid till och med Mars.

 • Hej!

  När du kommer till slutet av semesteråret så vet du hur många dagar den anställde har tjänat in till kommande semesterår. Då behöver du inte uppskatta något utan det är fakta och det är först då du kan betala ut nåt.

  M v h

  Anders Support
 • Okej! Detta betyder att jag i dagsläget ej kan godkänna en utbetalning. Men jag har även läst att om arbetsgivaren och den anställde är överens kan intjänad semester överstigande 20 semesterdagar utbetalas i pengar. Är detta något som ni känner till och vet om det är okej? Då skulle personen kunna få sju dagar utbetala i alla fall...

  Mvh

 • Hej!

  Enligt vår uppfattning finns det ingen generell regel som ger möjlighet att betala ut semesterdagar som överstiger 20 i pengar. Enligt semesterlagen har den anställde möjlighet att spara de överskjutande semesterdagarna till ett senare semesterår. I ditt fall har den anställde rätt till fler semesterdagar än de som regleras i semesterlagen. Det finns då en möjlighet att avtala om att betala ut de dagar som överstiger 25 i pengar, dvs två semesterdagar. När semesteråret är slut och det finns dagar som inte har kunnat läggas ut så får ni gör en ny bedömning över vad som kan betalas ut i pengar (se svar ovan).

  M v h

  Anders Support
 • Hej
  Har en anställd som övergått från timanställd till månadslön.
  Vid OB ersättning så finns sem ers reggat på motsvarande antal timmar. Är det korrekt?
  Jag tänker månadslön + OB ersättning. Rätt eller fel?
  Annica
 • Hej Annica,

  Om personen är anställd i högst tre månader får semesterersättningen betalas ut löpande, oavsett om personen har månads-/ eller timlön.
  Ni betalar helt enkelt ut lön, eventuell OB-ersättning samt semestersättning beräknat på den totala bruttolönen.

  Om personen är anställd längre ska semestern istället bokas upp under intjänandeåret och tas ut under semesteråret (normalt sett april-mars) om man inte avtalat om något annat.
  I detta fall bokar ni alltså upp semesterersättning beräknad på totala bruttobeloppet vid respektive lönekörning, som den anställde får utbetalt när den anställde tar ut sin semester.

  Ha en bra dag!
  Johan Support
 • Hej,

  Jag har kvar 9 betalda semesterdagar från 2019. Jobbar för tillfället på mitt jobb som sommarvikarie (är studieledig) Har jag rätt att ta ut de 9 sparade betalda dagarnai år om jag önskar?  (Min sommaranställning löper ut 14 augisti 2020)
  Sarah
 • Hej Sarah,
  Om ni avtalat om att du ska vara sommarvikarie så kan du inte kräva att du under den tiden ska ta ut semester. Du kan få den utbetald i pengar när du slutar ditt sommarvikariat.

  Ha en bra dag
  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.