Till senaste kommentaren

Moms förutbetald hyra - momsdifferens

Hej,
Kontant/bokslutsmetoden.
Sitter med december 2018 och kör momsen. En kund har fått en faktura på hyra kv1-2019, med förfallodag 2019-01-04. Nu har de betalt fakturan redan 2018-12-28. Jag har tolkat det som att momsen ska redovisas när den är betald, dvs i december. MEN intäkten hör ju till 2019. Så jag har konterat enligt följande:
1930 10518:-, 2971 -8414,34 och sist moms 2610 2103,59. Då blir momskontrollen fel.
Har jag gjort fel eller blir det så när inte intäktskontot krediteras samtidigt med momskontot och jag kan bara köra förbi. Men det känns inte bra då momsdeklarationen kommer att se felaktig ut.
Hur gör jag?
/Peter
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Precis som du skriver så ska momsen redovisas på 2018 då det är betalningen som styr. Du ska även bokföra precis som du skriver men du måste lägga till två 0-konton och det 0-kontot du lägger i kredit ska du lägga i ruta 05 i deklarationen.

  Du får sedan boka bort den förutbetalda hyresintäkten mot ett intäktskonto på 2019.

  Med vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )
 • Hej,
  Jag förstår inte vad du menar med 0-konton?
  Kan du bli lite tydligare i beskrivningen?
  Med vänlig hälsning,
  Peter
  (Uppdaterad )
 • Hej,

  Om du vill fånga upp den momspliktiga omsättningen (förskottet) i momsrapporten kan du använda kontonummer i 0-serien (som inte syns i resultat- eller balansrapporten) för att bokföra underlaget för beräkning av den utgående momsen. Ett av 0-kontona ställer du in så att saldot styrs till ruta 05 i momsrapporten.
  Alternativt låter du det vara en differens i momsrapporten men ökar manuellt beloppet i ruta 05 i momsdeklarationen - det viktiga är ju att momsdeklarationen blir korrekt, inte att momsrapporten blir det (bara du vet varför det är differens i momsrapporten).
  Ulf Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.