Välkommen till Bjorn Lundens forum för frågor & svar! Här hittar du svar på dina frågor dygnet runt och året om – men du kan även skriva nya frågor till oss gällande programsupport, samt bifoga filer, mm.
Vi svarar dig varje vardag kl 09.30 - 16.00.
Ditt meddelande publiceras i forumet efter vi förmodererat det. Viktigt! Om du inte vill att ditt meddelande ska vara publikt kan du skriva det i ditt meddelande.
Vi förbehåller oss rätten att redigera eller ta bort känslig information.
Bjorn Lunden är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.
Vårt mål är att vad du än undrar över när det gäller ditt företagande så ska du kunna få information och verktyg från oss. Det kan vara i någon av våra många böcker eller e-böcker, genom våra dokumentmallar, i något av våra ekonomi- eller skatteprogram, med hjälp av någon av våra appar eller webbtjänster, genom vår frågeservice eller på någon av våra kurser eller webbkurser.
Du väljer själv om du vill boka upp semesterskuld löpande varje månad och även sociala avgifter på det. Många vill boka den löpande för att få ett rättvist resultat i bokföringen, men många gör det också först i bokslutet. Arbetsgivaravgifterna redovisas när semesterlönen betalas ut precis som du skriver, men det är en upplupen kostnad fram tills dess.
Jag kan behöva lite hjälp här gällande kontering och regler.
Jag ville att nybildat företaget ska få en bra överblick över semesterlöneskuld inför sommar 2021. Nyss anställde företaget från 5 okt. Lönen är på 27 000 kr.
Min fråga är om konteringen går rätt till så här:
konto 2920 K 232 kr(116 kr x 2 dagar per månad)
Konto 2941 K 72 kr(232 x 31,41%)
Konto 7290 D 232 kr
Konto 7519 D 72 kr
Rätt tänkt med kontering och upplägget?
Jo, konteringen stämmer och om du vill gena lite kan man säga att en anställd tjänar in två semesterdagar i månaden. Däremot känns beloppen i exemplet väldigt låga. Om du följer de vanligaste kollektivavtalen borde du boka upp 5,4% (4,6%+0,8%) av månadslönen i semesterskuld. Om du följer semesterlagen ska 12% av löneunderlaget användas.
Då blir det 1 458 kr per semesterdag om man räknar med 5,4%?
Om du har aktiverat semesterhantering i företaget du arbetar med (Arkiv, Företagsuppgifter, Lön, fliken Semesterhantering) så kan du där även markera Bokför semesterskuld när löneperiod slutförs. Du kan även göra det manuellt under Aktivitet, Semesterskuld.
Om du inte har aktiverat semesterhanteringen så kan du på de lönearter som ska ligga till underlag för semester under fliken Semester, markera Uppbokning semesterskuld %.Observera att den kommer att beräkna en semesterskuld efter semesterlagen, dvs en %-sats på hela den semestergrundande lönen. Normalt anger man 12% i den rutan.