Till senaste kommentaren

Skattereduktion inventarier - bokslut och inkomstdeklaration?

Hej!

En av mina kunder har köpt inventarier till företaget (under 2021) som de ska begära skattereduktion för. Hur hanterar vi det i ert bokslutsprogram (BL Bokslut) per 221231? Var på inkomstdeklarationen ska vi begära skattereduktionen?
Emelie

Kommentarer

 • Hej

  I den senaste versionen av BL Bokslut (2022.1.103) finns en ny bilaga 2512INV där ni kan beräkna och kontera skattereduktionen. Jag bifogar en guide där du kan läsa mer om hur bilagan ska användas:
  Bokslutsbilaga 2512INV - Skattereduktion inventarier anskaffade 2021

  På inkomstdeklarationen - huvudblanketterna INK1, INK2 och INK3, finns fält inlagda där du ska uppge inventarieköp under 2021. Rutan heter 1.17.  Observera att förutsättningen för att få skattereduktionen är att inventarierna finns kvar i näringsverksamheten vid utgången av det första beskattningsår som avslutas 31 december 2022 eller senare.   Anneli Support
 • En variant på denna fråga. Hur hanteras skattereduktion inventarier ifall det inte finns någon skatt att avräkna från? Jag har förstått det som att  den får sparas till nästa år men hur klassificeras beloppet i årsredovisningen? Bör det vara som anläggningstillgång, då beloppet inte förväntas avräknas inom ett år? Under vilken rubrik i så fall?
  Jag antar att man fyller i beloppet under p. 1.17 i årets deklaration så håller SKV reda på att det finns till kommande år?
  Ann
 • Hej.

  Fyller du i bilaga 2512 på rätt sätt i bokslutet så att infon från 2512INV hämtas in till 2512 och sedan exporterar över detta till BL-Skatt så förjer beloppet med dit. Utnyttjas inte hela beloppet detta år så sparas det till nästa år i BL-skatt om du öppnar från föregående år.

  Skatteverket håller inte reda på detta till nästa år.

  Vill du ha mer info kring reglarna angående detta rekommenderar jag att du kontaktar Frågeservice hos oss. Det finns också en pdf med materiell information kring detta område i BL-Bokslut. Denna hittar du uppe i funktionspanelen i bokslutsprogrammet då du står på bilaga 2512INV.
  Jenny Support
 • Hejsan,
  om man har en enskild firma med inventarie inköp under 2021, då finns inte denna bilagan som hjälp - eller finns det någon annan att använda för de enskilda firmorna?
  A
 • Hej.

  Det finns inte samma bilaga där som i ingången för aktiebolag. Detta får du lägga till i skatteprogrammet när du gör deklarationen istället.
  Jenny Support
 • Hej!
  Det finns ingen bilaga ni rekommenderar att man använder i BL Skatt för enskilda firmor? Som ligger kvar till nästa år om det är så att hela reduktionen inte kan nyttjas, så denna inte "försvinner".
  Tack på förhand!
  Christina
 • Hej Christina

  Vi kommer att ta hand om det i BL Skatt Besk 2023 . Vi kommer hämta in ej utnyttjad Skattereduktion för inventarier från Skatteberäkningen. Så ni kommer att få en påminnelse om detta i nästa års program.

  Marie Support
 • Vid bokföring, vilka konton rekommenderas ?
  Marie Nyström
 • Hej!

  Skattereduktionen kan bokföras som en minskning av skatten på 8910, antingen mot ett separat konto 2519 eller direkt mot 2510/2512.

  Skulle avräkning ske mot fastighetsskatt/-avgift kan man redovisa detta direkt mot 8910, men lite konstigt kan det se ut med en positiv skattekostnad... Min rekommendation är att använda konto 5194 som en kostnadsminskning (närmsta fria konto från 5191) så hamnar reduktionen i närheten av den kostnad den reducerar. Här bör ni använda eget konto eller ha benkoll på detta när ni deklarerar - detta eftersom reduktionen är en skattefri intäkt/kostnadsminskning och ska föras om i deklarationen.
  Niklas
 • Hej,
  Har en kund som har skattemässigt överskott på 32204 kr. Årets skatt blir 6633 kr. När jag ska lägga in anskaffade inventarier 2021 på 115 579 kr (reduktion 4507 kr) så kan jag inte lägga in belopp på raden för inventariet. Hittills har det fungerat men inte nu.
  Beror det på att anskaffningen är högre än beskattningsbart resultat? Reduktionen ryms liksom i årets skatt.
  Marina Larsson
 • Hej !

  Kolla om du verkligen har kryssat i att den fanns kvar vid beskattningsårets utgång.
  Ring hit om du inte kommer vidare.
  Tomas
 • Försöker ringa men väldigt lång kö...jag håller ut lite till. Annars om du vill ringa mig på 0700-622005.
  Marina Larsson
 • Inget samtal på kö just nu, ringer du 0650541403
  Tomas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.