Till senaste kommentaren

Aktiv näringsverksamhet i dödsbo?

Jag håller på att deklarera ett dödsbo och hittade ungefär samma fall här i frågespalten men vet inte om det svaret ni angett fortfarande är aktuellt? Där hade ni svarat att hela året räknas näringsverksamheten som passiv och löneavgift ska betalas för det man redovisar i näringsverksamhet. Mitt fall är följande: Herr S avled i maj 2022 och var aktiv in i det sista. Nu när jag ska deklarera i BL Skatt ska jag kryssa i att han avlidit under 2022? När jag läser på skatteverkets hemsida står det att personen ska beskattas som att hen har levt hela året, så här står det:  I de allra flesta fall gäller samma skatteregler för dödsbon som för privatpersoner. Vissa skatteregler gäller dock särskilt för dödsbon. Dessa regler varierar beroende på hur lång tid som gått sedan dödsfallet. För dödsfallsåret gäller samma regler som skulle ha gällt om personen levt hela det året. Den avlidnes och dödsboets inkomster ska därför redovisas i en och samma deklaration.

Min fråga är: ska jag verkligen kryssa i grunddata i BL SKatt att personen är avliden under 2022 eller ska krysset stå kvar i rutan att personen ifråga fått pension under 2022? Skatteberäkningens utfall blir ju ganska annorlunda beroende på var jag kryssar. Lägger jag in uppgifterna i Skatteverkets e-tjänst för deklarationer blir det mycket mer skatt där än i ert program. Nu blev jag väldigt villrådig.
Helena

Kommentarer

 • Hejsan!

  I grunden så beskattas en person som avlidit under inkomståret som om han levt hela året. Detta gäller dock INTE egenavgifterna. Tyvärr.
  Så du måste i basuppgifterna fylla i att personen har avlidit under 2022.


  Då kommer personen debiteras särskild löneskatt i stället för egenavgifter.

  Så du ska inte bocka i där under grunddata till Skatteberäkningen att personen har haft hel ålderspension för då försvinner pricken i att personen Avlidit under 2022

  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.