Till senaste kommentaren

Arbetstidsförkortning (BL Lön + BL Lön Plus)

Hej supporten!
Jag har anställda som enligt Metalls kollektivavtal ska ha arbetstidsförkortning med 54 minuter för varje 40 timmars vecka de arbetar. Kan jag göra något i programmet för att ha koll på den intjänade arbetstidsförkortningen?

Kommentarer

 • Hej Astrid

  Du kan lägga upp en ackumulator för att hålla koll på arbetstidsförkortningen.

  Börja med att lägga upp en ackumulator som du kan kalla Arbetstidsförkortning. (Uppläggning - Ackumulatorer). Se till att du anger Ackumulera antal. (Det är antalet timmar som ska ackumuleras).

  Därefter lägger du upp två lönearter (Uppläggning-Lönearter):

  1. en löneart för "Intjänad arbetstidförkortning" och
  2. en för "Uttagen arbetstidförkortning"

  Dessa lönearter ska ha löneartstypen Passiv information. Ingen rad på kontrolluppgiften ska väljas och ingen arbetsgivaravgift ska beräknas. Välj därefter fliken Fackavgift och ackumulatorer. Klicka på Ack 1 och välj den ackumulator du har lagt upp för arbetstidsförkortningen. OBS! Detta ska göras på båda lönearterna.

  Därefter ska du på anställdakortet välja denna ackumulator på de anställda som det gäller. (Uppläggning-Anställda, fliken Semester och ackumulatorer.) Klicka på Ack 1 och välj ackumulator för arbetstidsförkortningen.

  Vid varje lönekörning får du manuellt beräkna hur många timmar (eller minuter) som var och en av de anställda har tjänat in. Dessa registerar du genom att ange beloppet på lönearten för intjänad arbetstidsförkortning när du registrerar lönen på den anställde.

  När den anställde tar ut intjänad tid, får du ange antal med ett minustecken framför.

  Ha en fortsatt bra dag!

  (Uppdaterad )
 • Hejsan jag får det inte att fungera, jag har gjort precis som det står men ackumulatorerna kommer inte upp på lönebeskeden.
  (Uppdaterad )
 • Hej Jerry!

  För att ackumulatorn ska synas på lönebeskedet behöver du välja något av standardmallarna Lonebesked_3 t.o.m. 6. Detta gör du via Arkiv - Blanketter.

  Har du skapat en egen lönebeskedsmall kan du behöva lägga till datafälten för ackumulatorn manuellt. Om du vill ha hjälp med eventuell egen blankettmall är du välkommen att ringa oss.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Var lägger man in timmarna i ackumulatorerna för arbetstidsförkortning finns ju bara kryssrutor?
  Jessica Hjertén
  (Uppdaterad )
 • Hej Jessica,

  Ingångsvärden läggs in via Aktivitet - Ingångsvärden lön, redigera personen och välj fliken "Ackumulatorer". Klicka på "Ackumulator" och välj din upplagda ackumulator för ATF och skriv in aktuellt saldo i rutan antal. Bekräfta med OK.

  Gör sedan en omuppdatering av löner och ackumulatorer genom att klicka på "Upd"-knappen och sedan OK enligt bilden nedan. Därefter ska du kunna se detta på anställdakortet.  Med vänlig hälsning

  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Hej,
  vilka måste bli löneart (vilka siffror)?:
  1. en löneart för "Intjänad arbetstidförkortning" och
  2. en för "Uttagen arbetstidförkortning"
  Också vill fråga vilken löneart måste bli, om tas utt timmar från arbetstidsförkortningskonto i pengar?
  Inga Jankeviciene
 • Hej Inga,

  Det finns inga färdiga lönearter för detta men du kan lägga upp egna lönearter under Uppläggning - Lönearter - Ny. 

  Både lönearten för intjänande och uttag ska vara inställda enligt nedan och endast beskrivningen skiljer dem åt.  Du kopplar dem till ackumulatorn under fliken Fackavgift och ackumulatorer.  För utbetalningen kan du också kopierar en befintlig löneart typ 010 - Timlön, och kallar den t ex "Utbetalning ATF". Den ska dock inte kopplas till ackumulatorn, utan du registrerar även lönearten för Uttag ATF för att räkna ner enligt det som betalas ut.

  Med vänlig hälsning

  Johan Support
 • Om jag lägger upp ny löneart 020 - Intjänad  ATF  och sen lägger upp samma löneart 020 med namn uttagen  ATF - programmen skriver att redan finns den löneart. Behöver då jag registrera ny löneart 020 - intjänad ATF och 021 -uttagen ATF?
  Inga Jankeviciene
 • Hej Inga,

  Ja, det stämmer att även id på lönearterna måste vara unikt.

  I löneregistreringen registrerar du positivt antal avseende intjänande, och negativt antal ( t ex -1) vid uttag/utbetalning.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Hej,

  om vi visar på varje lönebesked hur mycket arbetstidsförkortningen  som tjänas in för den månaden, ackumuleras allt intjänad arbetstidsförkortningen. Intjänade år är 2021.04.01 -2022.03.31, uttagande år är nästa år. På lönebesked ackumuleras tillsamans alla intjännade arbetstidsförkorkortningstimmar. Man kan inte se hur mycket itjännande arbetstidsförkortningstimmar man kan redan ta utt, och hur mycket kommer att kunna ta utt bara nästa år. Kort sagt, hur jag kan visa på lönebeskedet, hur mycket intjända arbettidsförkortningstimmar man kan ta utt under uttagande år?
  Användare
 • Hej,

  Vänligen återkom med ditt kundnummer så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • EN kund JFJ Bygg AB, anställd 0003 Alexander Jhansson hade i januarilönen 16 tim i ATF tillgodo, men när jag kör februarilönen och han tagit ut de 16 timmarna så står saldot helt plötsligt på -24 timmar, vet inte vad som blivit fel.... På de övriga anställda stämmer ingående saldo och uttag.
  Hur rättar jag? Ni får gärna gå in o rätta i programmet om ni tycker det är bättre, men gärna i så fall en förklaring till vad ni gjort.
  Förra månaden fick jag hjälp att rätta upp saldot, men kommer inte ihåg om det var den aktuelle anställde.
  Lisbeth Johannesson
 • Hej!

  Det är väldigt svårt att svara på denna fråga här i forumet så du måste ringa in till våran lönesupport för att få fortsatt hjälp med denna.

  Öppettider hos oss är 09.30-16.00, stängt för lunch mellan 12.00-13,00.
  Telefonnumret till oss är 0650-541405.


  Med vänlig hälsning
  Madelene Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.