Till senaste kommentaren

Årsredovisning digital inlämning

Jag kommer att skicka in årsredovisningen digitalt men får problem med revisionsberättelsen. Hur kan jag ladda in den i BL Bokslut så att den följer med övriga handlingar när jag skickar filen till Bolagsverket.
Bertil Jambrén Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Bertil!

  För att skicka in även revisionsberättelsen digitalt finns det två alternativ. Såhär har vi skrivit i versionsnytt till BL Bokslut 2019.1.103 som är den versionen som krävs för att det ska fungera:

  "Det finns numera två alternativa sätt att lämna in en årsredovisning med revisionsberättelse digitalt:

  • Årsredovisning och revisionsberättelsen laddas upp i en fil från BL Bokslut
  • Årsredovisningen och revisionsberättelsen laddas upp var för sig från två separata programvaror. Årsredovisningen laddas då upp från BL Bokslut och revisionsberättelsen från revisorns programvara.
  Oavsett om årsredovisningen och revisionsberättelsen laddas upp för signering i Bolagsverkets tjänst för digital inlämning som en fil eller som två separata filer, ska en företrädare för bolaget logga in i tjänsten och signera fastställelseintyget. Vid signeringen kommer företrädaren att kunna granska både årsredovisningen och revisionsberättelsen.

  För att revisionsberättelsen ska kunna lämnas som separat fil måste revisorn ha en programvara som stöder digital inlämning av revisionsberättelsen. Du måste därför stämma av med revisorn att hen har en programvara som stöder digital inlämning. Exempel på programvaror som stöder digital inlämning av revisionsberättelse som separat fil är Hogia, Briljant och E-revisor.

  Om årsredovisningen och revisionsberättelsen skickas in som två separata filer skickas signeringsmailet till företrädaren för bolaget i samband med att årsredovisningen laddas upp i tjänsten för digital inlämning. Det innebär att revisionsberättelsen bör laddas upp först så den finns i tjänsten när företrädaren loggar in för att signera fastställelseintyget.

  I BL Bokslut skickas revisionsberättelsen i samma fil som årsredovisningen om en revisionsberättelse finns infogad under fliken Årsredovisningen/Övriga dokument. Finns det bara en revisor upplagd under personuppgifterna och ingen infogad revisionsberättelse förutsätter programmet att revisionsberättelsen skickas som separat fil från annan programvara. Under fliken Digital inlämning av årsredovisningen ser du hur revisionsberättelsen är tänkt att lämnas utifrån innehållet i filen

  Vänliga hälsningar
  Clara, supporten

  Clara Support
 • Och ifall inte revisorn kan sända sin revisionsberättelse digitalt, då kan ej heller vi skicka årsredovisningen digitalt, är det så?
  Anna Svensson
 • Hej Anna.

  Om årsredovisningen skickas in digitalt så ska även revisionsberättelsen skickas in digital. Man kan alltså inte skicka in årsredovisningen digitalt och revisionsberättelsen på papper.

  Om revisorn inte har ett program som stöder detta kan du skicka in årsredovisningen och revisionsberättelsen från vårt program (se info i svaret ovan) om du "klipper och klistrar in" revisionsberättelsen till vårt program. På så sätt får du med revisionsberättelsen i samma fil som årsredovisningen och du får då med revisionsberättelsen som kan skickas in som avskrift till Bolagsverket.
  Jenny Support
 • Hej,

  Jag ska skicka in en årsredovisning Digital. Bolaget har revisor.
  Jag får då frågan när jag ska ladda upp årsredovisningen till Bolagsverket "Inkludera revisor JA eller NEJ"

  Revisorn i det aktuella fallet skickar in revisionsberättelsen digitalt direkt till Bolagsverket från deras system (Hogia).
  Ska jag kryssa JA eller NEJ i rutan?

  M.v.h. Anders
  Anders
 • Hej Anders.

  Hur ser det ur på din sida för digital inlämning innan du klickar på ladda upp? Ser det ut som på denna bild, att "Revisionsberättelsen lämnas av bolagets revisor från annan programvara":

  Jenny Support
 • Hej,

  Hur infogar man revisionsberättelse i årsredovisning.  När jag klicka på Övriga dokument/revisionsberättelse dyker upp FAR online hemsida.

  Förresten, jag har inte flik "kontroller" och "digital inlämning" i mitt BL bokslut.Ingår det inte i mitt avtal?

  Hälsningar
  Sengnan Olsson

  Sengnan
 • Hej.

  Det låter som att du jobbar i företagsformen aktiebolag K3 (eller ev en annan företagsform). I K3 finns ännu inte funktionen digital inlämning utan kommer att komma längre fram i tiden.

  I K2 finns "kontroller" och "digital inlämning". Ska du jobba i K2 så har du troligen då valt fel vid ingången då du skapade bokslutsfilen. Detta kan du i så fall ändra under arkivknappen och "byte av regelverk".
  Jenny Support
 • Hej,
  Kan jag ändra benämningen på en rad i resultatrapporten och ändå lämna in Årsredovisningen digitalt? Skulle vilja ändra "Råvaror och förnödenheter" till "Underkonsulter" eller "Underentreprenörer"
  Vänliga hälsningar
  Ann
  Ann
 • Ja, det går bra att ändra postens namn till att bättre beskriva dess innehåll och ändå göra en digital inlämning.
  Jonas Support
 • Fick för mig att ni nu hade blivit klara med inlämning av ÅR digitalt även för K3. Har jag drömt? Satt här och oroade mig över mina tusental kronor, funktionsindelad rr osv och tänkte testa, och...  hmmm ingen flik för digital inlämning.

  Monica
 • Hej,
  Digital inlämning för K3 är inte möjligt ännu i BL Bokslut men det är under utveckling. Det är inte klart ännu exakt när funktionen kommer finnas tillgänglig.
  Anneli Support
 • Kan det vara så att digital inlämning för K3 blir klar före 1 augusti 2021? Vore väldigt smidigt om man kör digital signering.
  Börje Lindgren
 • Hej!
  I augusti kommer det inte att vara klart. Någon gång under våren 2022 kommer det att finnas i programmet.

  Med vänlig hälsning
  Elenor Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.