Automatisk låsning av perioder

Hej!

Mitt BL Administration låser perioder automatiskt en viss tid efter att perioden avslutats. Nu meddelar tex programmet att kvartal 2 kommer att låsas om 7 dagar. Det innebär att mitt bokslut, som görs per 30/6, behöver vara klart om en vecka. Kan jag ställa in programmet så att det inte automatiskt låser perioder? Det vill jag helst. Alternativt, kan jag låsa upp perioderna efteråt om programmet har låst dem? I så fall hur?

Vv återkom

Staffan

Kommentarer

 • Hej Staffan!

  Du har inställningen för periodhantering under Arkiv - Företagsuppgifter - Bokföring.
  Om du väljer inställningen "Ingen kontroll av senareläggning" får du själv låsa bokföringen när du är klar (här kan du läsa mer om Bokföringsnämndens allmänna råd: https://blasupport.blinfo.se/artiklar/bokforing/om-bl-bokforing/bokforingsnamndens-nya-allmanna-rad/).
  Programmet kommer alltså inte automatiskt att låsa perioderna. När du växlar över till "bokslutsläge" i programmet kommer den löpande bokföringen att låsas och du kan lägga in verifikationer på räkenskapsårets sista dag.
  Du kan inte ändra i de verifikationer som du gjort i den löpande bokföringen annat än om du gör det med en ändringsverifikation när de är låsta (här kan du läsa mer om ändringsverifikationer: https://blasupport.blinfo.se/artiklar/bokforing/om-bl-bokforing/andringsverifikationer/).

  Med vänliga hälsningar
  Kristina Support
 • Hej!

  Av någon anledning (kan ej förklara hur) har den första verifikationen hamnat som verifikation A4. Jag har lyckats makulera den men det går ändå inte att gå tillbaka och börja med ver A1. Verifikationsnumret A4 verkar ha låsts. Går det att fixa på något sätt eller är det bara att börja med ver A4?
  Owe
 • Hej Owe!

  Om du går i under Bokföring - Uppläggning - Verifikationsnummerserier - dubbelklickar på A-serien, markerar det räkenskapsår det gäller och sedan trycker på knappen "Sätt nästa ver.nr" ser du om det i kolumnen Nästa ver.nr står 1 då?

  Med vänliga hälsningar
  Kristina Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.