Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Avdrag för pensionssparande

Hej
Var drar jag av pensionssparande mot inkomst av tjänst? Jag saknar pensionsrätt i min anställning.

Kommentarer

 • Hejsan

  Det gör du vid punkten 3.1 under Allmänna avdrag på första sidan på Inkomstdeklarationen 1. Texten "Socialförsäkringsavgifter enligt EU-förordningen m.m" är inte så beskrivande. Jag tror Skatteverket har gjort det med en baktanke, så endast de som är säker på att de får göra avdraget skriver belopp i den här rutan.
  Marie Support
 • Kan man göra avdraget i ruta 3.1 även om man har en enskild verksamhet? Det är i vissa fall inte lönsamt att dra det i ruta R38 i NE.
 • Hej!
  Nej då ska avdraget göras på NE-blanketten. Du kan spara den del av avdraget du inte kan nyttja till nästa år.
  Det är bara om man har inkomst av tjänst och helt saknar pensionsrätt där som kan dra vid 3.1.
  Marie Support
 • En person har ett eget AB. AB:t betalar ingen pensionsförsäkring för aktieägaren. Han tar ut lön från AB. Sen har han själv betalt in på en pensionsförsäkring.
  Kan jag då dra den som ett allmänt avdrag vid punkt 3.1?
  S
 • Hej,

  Ja, det är möjligt eftersom han inte har pensionsrätt i sin anställning i det egna bolaget. Men ekonomiskt är det ett sämre alternativ så i framtiden bör han hellre ta alternativet tjänstepension (där bolaget betalar premier för tjänstepensionsförsäkring) än att ha en privat pensionsförsäkring.
  Ulf Support
 • Kan man ta pensionssparande i ruta 3.1 om man har avslutat enskilda näringsverksamheten år 2020 men drar underskottet från enskilda firman år 2021 (slutligt underskott)? Hur mycket är maxbeloppet på pensionen i sådana fall?
  L
 • Ruta 3.1 på INK1 är lite speciell. Här får man bara dra pensionskostnader om man helt saknar pensionsrätt i anställning. Inte för att man inte kan dra det på NE.
  Så du får kontrollera om förutsättningarna är sådana att din kund skulle kunna dra av här.
  Vid beräkning av maxbelopp utgår man från anställningsinkomsten och beräknar på samma grunder som arbetsgivaren skulle ha gjort,  bara att man betala in det till eget pensionssparande.
  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.