Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Avsättning till expansionsfond vid överlåtelse till AB

Hej, har en kund som 2019-11-01 överlät sin verksamhet i firma till nybildat AB med förlängt räkenskapsår till 2020-12-31. Kunden har satt in ca 250.000 kr i AB. Vid deklaration av firman har jag satt av max p-fond. Därefter skulle ca 50.000 kunna avsättas till expansionsfond (för att insatt kapital ska räcka till 22%). I bokslutet har jag bokat bort balansräkningen mot EK. Som jag förstått det kan en avsätta till expansionsfond sista året utan att beräkna via EK, utan alltså direkt mot R35 i NE-bilagan. Jag har kryssat i rutan att verksamheten upphört. Jag får inte ta upp något alls i R36 som läget är just nu. Vad göra?

Kommentarer

  • Hejsan! 
    Det ska fungera i BL Skatt också. Däremot så måste du Ta bort eller Koppla loss bilaga BRE från NE. Annars så styr den maximal avsättning utifrån kapitalunderlag.

    Då det bara är vid ombildning till aktiebolag denna specialregel finns, så kan vi inte gå på krysset för att verksamheten har upphört. Men koppla loss bilaga BRE så den hamnar under Fristående bilagor. Då kommer det fungera!

    Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.