Till senaste kommentaren

Avskrivning inventarier förlängt första år

Hej!
Överförde just data från BLA till BL Bokslut gällande en enskild firmas första räkenskapsår. Vill börja med att detta första år är minimalt förlängt, då det sträcker sig från 2022-12-31 till 2023-12-31.
Det som förvånar mig är att avskrivningsbilagorna helt plötsligt frångår de procent jag är van vid. Nu föreslås en avskrivning enligt plan vara 20,05% vid full avskrivning första året. Det spelar ju i sig inte så stor roll. Knepigare blir det på bilaga 1200 där denna hävdar att lägsta tillåtna skattemässiga värde är 67,5% av avskrivningsunderlaget istället för 70%.
Kan det verkligen vara ok?


Per

Kommentarer

 • Hej,

  Det är helt i sin ordning i och med att det är ett förlängt räkenskapsår. "Avskrivningen ska jämkas om räkenskapsåret är kortare eller längre än 12 månader."

  Om du vill kan du läsa mer om detta här

  Med vänlig hälsning
  Joakim Support
 • Hej,

  Tack, det hade jag faktiskt inte koll på. Däremot är jag lite konfunderad hur en dag i förlängning kan innebära att man går från 70% till 67,5% som lägsta tillåtna skattemässiga värde.

  Per
 • Hej,

  Det spelar alltså ingen roll om det förlängda räkenskapsåret är 1 dag eller 31 dagar utan det ger samma effekt till uträkningen på det lägsta skattemässiga värdet, det blir hel månadsjustering.

  Hoppas detta svarade på dina funderingar.

  Med vänlig hälsning
  Joakim Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.