Automatkontering

Om jag inte vill ha anläggningsregister för att kunna göra avskrivningar men jag har ett fastbelopp som jag vill ska bokföras varje månad. Finns det en automatik för detta?
Ewa

Kommentarer

 • Hej,
  Du vill inte ha anläggningsregistret för denna menar du?
  Då tänker jag att det kanske är en automatkontering med fast månadsbelopp du ska använda dig av.

  Denna typ av automatkontering kan vara med fasta (t ex automatisk kontering av förutbetald hyra) eller med procentuella belopp (t ex kontering av socialavgifter). De utförs först när du väljer Aktivitet – Utför automatkonteringar. Du väljer då vilken period som automatkonteringen avser.

  Arbetsgång
  1. Välj Uppläggning – Automatkonteringar – Ny.
  2. Välj typen Fast månadsbelopp och ange följande uppgifter:
   Id – Id-numret, som du själv bestämmer, är bara en identifikation för automatkonteringen. Det är sorteringsordningen efter Id som avgör i vilken ordning automatkonteringar utförs. Programmet använder sig av alfanumerisk sortering.
   Namn – Din benämning på automatkonteringen.
   Belopp – Ange ett belopp som ska automatkonteras vid fast månadsbelopp.
   Fördelningskonto 1 och 2 – I fördelningskonto 1 fyller du i det debetkonto som ska användas i automatkonteringen och i fördelningskonto 2 fyller du i kreditkontot. Om du har glömt kontonumret kan du, om du klickar på knappen för konto, bläddra fram det rätta numret ur kontoplanen. Du kan även lägga in ett kostnadsställe. Du som har BL Bokföring Plus kan dessutom lägga in Kostnadsbärare och Projekt.
  Om du vill att något av fördelningskontona alltid ska få samma kostnadsställe, kostnadsbärare eller projekt angivet som beräkningskontot, anger du en asterisk (*) i någon av dessa rutor.
  Ett alternativ till automatkontering av typen fast månadsbelopp kan vara att använda dig av programmets funktion för periodiseringar.

  Med vänlig hälsning,
  Julia Support
 • Tack det var till stor hjälp, men när och hur utför jag den månatliga automatkonteringen?
  Ewa
 • Arbetsgång vid månadsvisa automatkonteringar
  1. Välj Aktivitet – Utför automatkonteringar (fasta månadsbelopp och procentuella som ej är transaktionsbaserade).
  2. Välj därefter vilken period som avses och tryck sedan på Utför.
  3. De månadsvisa automatkonteringar du lagt upp kommer då att utföras. Om du redan har utfört månadens automatkonteringar och därefter ändrat eller lagt upp en ny automatkontering och vill göra månadens automatkonteringar på nytt, får du kontrollfrågan Automatkonteringar för perioden är redan utförda. Vill du göra om automatkonteringarna? Om du svarar Ja kommer månadens utförda automatkonteringar att bokas bort och därefter utföras igen med de ändringar eller tillägg du gjort.
  4. Du kan nu skriva ut bokföringsordern. Om du inte tar ut en bokföringsorder nu kan du skriva ut den senare via Utskrift och Bokföringsorder.
  Julia Support
 • TACK för hjälpen- Det var precis så som jag ville att det skulle fungera.

  Ha en bra dag!

  Ewa
 • Perfekt.

  Ha en fin dag!
  Julia Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.